Lodeweges: 'Echt een hartstikke mooie club'

1 april 2014 om 00:00 Sport

VOORTHUIZEN - Dat het een gevoelige stap is, weet de geroutineerde voetbaltrainer maar al te goed. Dat het een sportieve stap voorwaarts is echter ook. Dwight Lodeweges, de voetbaltrainer uit Voorthuizen (56), is volgend seizoen de nieuwe coach van Heerenveen. Hij komt over van het naburige SC Cambuur uit de Friese hoofdstad Leeuwarden en is de opvolger van de vertrekkende Marco van Basten. ,,Ik heb begrip voor de emoties van sommige mensen, maar de selectie en de staf gunt mij deze stap enorm. Ik ben er blij mee om daar trainer te worden."

Door Jurre Jochemsen

,,Heerenveen is natuurlijk een hartstikke mooie club", opent de Voorthuizense voetbalnomade, die eerder onder meer actief was in de Verenigde Arabische Emiraten, Canada en Japan. ,,Het is een vereniging met een ontzettend trouwe aanhang en waar de voorwaarden om te werken, uitstekend zijn. Als je ziet hoeveel en wat voor specialisten daar allemaal werken, dat is geweldig. Looptrainers, coaches per linie, turntrainers, medisch specialisten, werkelijk op alle gebieden zijn de voorwaarden perfect. Doel is om jonge spelers te ontwikkelen en beter te maken. Dat een club als Heerenveen dat met mij wil, is heel mooi. Na twee lange, inhoudelijke gesprekken met de club en veel mailen over en weer, zijn we er uitgekomen. Ik kijk er naar uit, maar wil natuurlijk eerst op een goede manier het seizoen afmaken bij Cambuur."

Lodeweges, die een contract voor de duur van één jaar heeft getekend, presteert boven verwachting in de Friese hoofdstad. De ploeg staat elfde in de eredivisie, na de toch ook onverwachte promotie vorig seizoen. De avonturier onder de voetbaltrainers heeft begrip voor de sentimenten van fans. Supportersvereniging De Kern van Cambuur heeft maandag zelfs direct het vertrouwen in de hoofdtrainer van de Friese club opgezegd. ,,Onbegrijpelijk dat in deze voor SC Cambuur zo belangrijke fase van de competitie in de strijd voor lijfsbehoud in de eredivisie er zo'n bericht naar buiten komt welke een bom legt onder de geweldige clubspirit", zo valt te lezen op de website van het supportersverbond. De ex-coach van onder meer NEC en PSV zegt er begrip voor te hebben. ,,Natuurlijk interesseert het me wel wat de mensen ervan vinden en ik heb ook begrip voor de emoties van sommigen. Maar zij moeten ook begrip voor mij kunnen opbrengen. Ik doe namelijk ook mijn stinkende best voor deze warme mooie club. Ik werk ook geweldig samen met de mensen bij Cambuur. Wat ik prettig vind, is dat de technische staf en de spelers mij deze stap van harte gunnen."

Met welke staf Lodeweges volgend seizoen zal werken, is nog niet bekend. Ook de ambities worden pas later uitgesproken, wanneer de selectie voor 2014/2015 duidelijk is. ,,Ik richt me allereerst op Cambuur. Het seizoen moeten we op een goede manier afmaken."

Lodeweges heeft overigens een verleden liggen in Heerenveen. In het seizoen 2003/2004 was hij assistent van hoofdtrainer Foppe de Haan. Wel is het voor het eerst in de geschiedenis dat een coach de rechtstreekse overstap maakt van Cambuur naar Heerenveen. Fritz Korbach is als trainer werkzaam geweest bij beide Friese clubs, maar hij verkaste na zijn periode bij Cambuur eerst nog naar Go Ahead Eagles. Daarna kwam hij in dienst van Heerenveen. Via Volendam keerde hij vervolgens weer terug bij Cambuur.

Er waren, volgens de NOS, in de historie zeven spelers die deze overstap maakten: Jaap de Blaauw (1978), Bert Hollander (1987), Ray Richardson (1989), Geert Huitema (1989), Stephan Hommeles (1990), Hennie Meijer (1994) en Brian Tevreden (1998). Andersom kwam de overstap vaker voor. In totaal negen Heerenveen-spelers kozen in het verleden voor een transfer naar Cambuur. Ronald Lepez was in het seizoen 1973/74 de eerste, kort daarop gevolgd door Thomas Haan (1974). Koko Hoekstra was in 1982 nummer drie. Stephan Hommeles ging in 1990 van Heerenveen naar Cambuur en weer terug naar Heerenveen. Ook Carlo L'Ami (1996), Brian Tevreden (in 1998 van Heerenveen naar Cambuur en vice versa), Lionel Lord (2002), Stephan van Hoving (2004) en Ronnie Venema (2004) kozen voor een noordelijker verblijf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie