Registervinoloog Ben Erkens van Erkens Drankenspeciaalzaak.
Registervinoloog Ben Erkens van Erkens Drankenspeciaalzaak. Pauw Media

Tips van de echte wijnkenner: ook wijn kan duurzaam zijn

6 mei 2023 om 15:56 Bvld

BARNEVELD Europa telt tal van kleinere familiebedrijven die wijn produceren met de focus op kwaliteit. Erkens Drankenspeciaalzaak uit Barneveld importeert een aantal producten van deze wijnhuizen, waaronder Azienda Agricola Ricchi uit Monzambano, Italië.

In Monzambano – vlak onder het Gardameer – was het vroeger te droog voor landbouw. Met de aanleg van irrigatiekanalen rond 1930 veranderde dit en Enrico Stefanoni – de overgrootvader van de huidige eigenaren, de broers Claudio en Giancarlo – startte een gemengd agrarisch bedrijf. Het gebied bleek zeer geschikt voor wijnbouw. Opa Vittorio schakelde over naar 100 procent wijnbouw.

Er wordt bewust voor een minder zware fles gekozen en de wijngaarden worden zo natuurlijk mogelijk behandeld

Cantina Ricchi bezit 40 hectare en produceert circa 350.000 flessen wijn per jaar. Het gebruikt uitsluitend druiven uit eigen wijngaarden en alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd. Ricchi is meermalen verkozen tot beste cantina van Lombardije vanwege de uitstekende en constante kwaliteit van hun wijnen. 


Het gebied rond Monzambano bleek zeer geschikt voor wijnbouw. 

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij Ricchi. Het wijnbedrijf is volledig energieneutraal door het hergebruik van snoeiafval uit de wijngaarden en het gebruik van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Ook wordt er bewust voor een minder zware fles gekozen en worden de wijngaarden zo natuurlijk mogelijk behandeld.

Goed in balans

Kenmerkend voor de wijnen van Ricchi is dat zij zeer goed in balans zijn: veel smaak met nadrukkelijk behoud van het fruit, droog maar wel soepel. Het wijngebied is Lombardije, maar de wijnen met één druivenras hebben de herkomstbenaming D.O.C. Garda. Zodra er meerdere druivenrassen gebruikt worden, hebben ze de herkomstbenaming I.G.T. Alto Mincio. 

Dit artikel, aangeboden door Erkens Drankenspeciaalzaak is ook te lezen in glossy magazine bvld.

advertentie
advertentie