Wim Tijseling (rechts) en energiecoach Rijk van Dam.
Wim Tijseling (rechts) en energiecoach Rijk van Dam. Thessa van Beek

Energiecoach geeft gratis advies. ‘HR++ is veel beter dan dubbel glas’

24 april 2023 om 17:20 Bvld

BARNEVELD Het Energieloket van de gemeente Barneveld helpt inwoners bij het verduurzamen van hun koop- of huurwoning. Alle bewoners kunnen een gratis adviesgesprek aanvragen bij het loket. Barnevelders Wim en Henriëtte Tijseling maakten hier gebruik van. 

Rijk van Dam is energiecoach bij het Energieloket. Hij komt bij mensen thuis en begint altijd eerst met kijken waar er bespaard kan worden. ,,Aan de hand van verbruiksgegevens kunnen we vaak al veel afleiden. Hierna lopen we de woning door. Echte ‘energieslurpers’ zijn bijvoorbeeld oude wasdrogers en oude elektrische kookplaten. Ook kunnen mensen vaak al een hoop besparen met goeie gevelisolatie en tochtbestrijding.”


Warmtebeeldfoto’s tonen het warmteverlies in de woning. - Thessa van Beek

WARMTEBEELDFOTO’S

Onlangs is Rijk bij Wim en Henriëtte Tijseling geweest. Zij wonen in een koophuis uit 1989 aan de Wethouder Schimmellaan in Barneveld. ,,In dit geval was er een concrete aanleiding om warmtebeeldfoto’s van het huis te maken. Hierbij heb ik met een infraroodcamera foto’s gemaakt aan de buitenzijden van het huis. De foto’s lieten zien dat er veel warmte verloren ging bij de glazen deuren van de schuifpui.”  


Bij de glazen deuren van de schuifpui ging veel warmte verloren. - Thessa van Beek

BESPAREN OP SCHUIFPUI

,,Een maand geleden nam ik contact op met het Energieloket, omdat ik gehoord had dat er vaak veel te besparen valt op schuifpuien”, vertelt Wim. ,,Het dubbelglas van tegenwoordig isoleert namelijk vele malen beter dan het dubbelglas van vroeger. Rijk is langs geweest en heeft warmtebeeldfoto’s gemaakt. Twee weken later kwam hij met een adviesrapport. Een bespaaroptie voor mij is om het glas wat nu in de deuren zit te vervangen door HR++-glas, of om een compleet nieuwe schuifpui te nemen. Vooral dit laatste is erg kostbaar, dus wij willen nog even goed nadenken wat we gaan doen!”

Ook besparen op je energiekosten?

Woon je in de gemeente Barneveld in een koop- of huurhuis en wil jij ook weten op welke manieren je energie kunt besparen? Neem dan contact op met het Energieloket. Kijk op duurzaam.barneveld.nl/energieloket, mail naar vragen@regionaalenergieloket.nl of bel 088 5254110 voor meer informatie over besparen en verduurzamen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie