Burgemeester Asje van Dijk wilde de kans niet missen om de bijna 100-jarige Nely Jasper-Van Roon te feliciteren met haar verjaardag.
Burgemeester Asje van Dijk wilde de kans niet missen om de bijna 100-jarige Nely Jasper-Van Roon te feliciteren met haar verjaardag. Pauw Media

Bijna-eeuwelinge Nely Jasper-Van Roon krijgt alvast de felicitaties

12 juli 2019 om 09:50 lokaal

BARNEVELD ,,Je moet dingen accepteren en weer doorgaan.'' Dat is volgens de Barneveldse Nely Jasper-Van Roon, die volgende week honderd kaarsjes mag uitblazen, het geheim om oud te worden. Burgemeester Asje van Dijk heeft haar al gefeliciteerd, die kans wilde niet aan zich voorbij laten gaan omdat hij volgende week op vakantie is.

Jessica Kapelle

De geboren en getogen Rotterdamse groeide met haar ouders, broers en zus op in het westelijke deel van de stad. De padvinderij stond centraal bij de familie Van Roon. Nely heeft daaraan nog veel goede herinneringen. Haar ouders waren beide groepsleiders en de kinderen waren lid van de vereniging.

De bijna-eeuwelinge komt uit een echte onderwijsfamilie. Haar ouders werkten als leraar en ook Nely zelf ging het onderwijs in. Totdat ze trouwde werkte ze op de huishoudschool in Rotterdam, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de dag van haar bruiloft werd ze ontslagen. ,,Dat klinkt nu raar, maar dat was heel normaal in de tijd’’, benadrukt ze. Ze had haar echtgenoot, Chris Jasper, overigens al leren kennen in hun kindertijd. ,,We woonden in dezelfde straat en hij was een vriend van mijn oudere broer.’’ Nadat de familie van Chris verhuisde, verloren de twee elkaar uit het oog.

BOMMEN Jaren later, in mei 1940, komen ze elkaar opnieuw tegen toen de binnenstad van Rotterdam door de Duitsers gebombardeerd was. Nely woonde niet ver van de plek waar waar de bommen zijn gevallen en besloot met haar zus te gaan kijken. ,,En daar stond Chris die, net als wij en veel anderen, nieuwsgierig was geworden en we raakten weer in contact’’, vertelt ze met een veelbetekenende lach.

HITTEGOLF Het paar trouwt na de oorlog op 17 juli 1947 in Rotterdam, een dag voor de verjaardag van Nely. ,,Het was heel warm. Er was een hittegolf gaande, maar het was heerlijk koel in de kerk.’’ Uiteindelijk verhuist het echtpaar naar Eindhoven waar Chris een baan krijgt bij Philips. Hun drie kinderen Rob, Frank en Nicoline worden in de 'Lichtstad' geboren.

In 1965 komt het gezin in Barneveld terecht, nadat Chris in opdracht van een Amerikaans moederbedrijf een bedrijf start op het splinternieuwe bedrijventerrein De Harselaar. ,,Vooral de centrale ligging en de goede bereikbaarheid vanwege de snelwegen die zouden komen, de A1 was op dat moment nog niet gereed, waren gunstig. Ook stonden Barnevelders bekend als harde werkers.’’ Het gezin verhuist naar een woning aan de Hugo de Grootlaan, het eerste huis dat gebouwd is tussen het Oosterbos en de Johan de Wittlaan.

Ook Nely zelf bleef bij aankomst in Barneveld niet stilzitten. Na de opkomst van de Weight Watchers besloot ze de opleiding tot leidster te volgen. Ze begeleidde in tien jaar tijd ruim 120 cursisten met groepen in Barneveld, Putten, Amersfoort en Zeist.

NIET MAKKELIJK Een heel moeilijke periode in haar leven begint als haar man elf jaar nadat het gezin naar Barneveld is verhuisd, op 58-jarige leeftijd overlijdt. Ze krijgt twintig jaar later opnieuw een enorme klap te verwerken als blijkt dat haar dochter slokdarmkanker heeft en uiteindelijk op 47-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte. ,,Dat was heel heftig. Het hoort niet zo te zijn dat je kind eerder overlijdt dan jijzelf.’’, vertelt Nely. ,,Nicoline had nog zoveel levenslust. Eén van mijn zoons zei vlak na haar overlijden: ‘Ze heeft een heel leven geleefd in 47 jaar'.’’

Inmiddels woont Nely al jaren zelfstandig in haar woning aan de Stanleystraat. De Barneveldse heeft in haar leven niet stil gezeten en de kast in haar woonkamer staat vol met fotoalbums van de reizen die ze heeft gemaakt. Waar het gezin Jasper op vakantie ging kamperen, besloot Nely na het overlijden van haar man de wereld te ontdekken. Samen met haar zus maakte ze meerdere tripjes naar onder andere Israël, Indonesië en Amerika. ,,We zeiden altijd: ‘Voor één week pak je je koffer niet’. Na een groepsreis, plakten we er altijd nog een weekje vakantie aan vast.’’

LUISTERBOEKEN Nely vult haar dagen nu vooral met het lezen van boeken. ,,Vroeger vooral op papier, maar nu zijn luisterboeken een uitkomst.’’ Ook breien is één van de dingen die ze graag doet. ,,Vroeger maakte ik allerlei soorten handwerken: kerstkaarten, schilderijen, kettingen. Tegenwoordig kan ik dat fysiek gezien helaas niet meer, maar breien lukt gelukkig nog wel.’’

SLEUTEL Bij de vraag wat de sleutel is tot het bereiken van de 100-jarige leeftijd moet ze hartelijk lachen. ,,Ik heb altijd heel gezond geleefd: niet roken en geen alcohol. Daarnaast ben ik vrij nuchter en kan ik stress goed van me afzetten. Je moet dingen accepteren en weer doorgaan, ook al is dat heel lastig geweest.’’

Haar honderdste verjaardag gaat Nely donderdag 18 juli uitgebreid vieren. Haar kleinkinderen hebben voor deze mijlpaal een feestelijk programma samengesteld met familie, vrienden, buren en kennissen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie