Consultatiebureau te Garderen gaat sluiten
Consultatiebureau te Garderen gaat sluiten Henk Hutten

Consultatiebureau in Garderen gaat tóch weer open

17 mei 2022 om 16:21 Zorg

GARDEREN Het consultatiebureau in het Medisch Centrum in Garderen opent tóch na de zomervakantie weer de deuren. Dat maakt de gemeente Barneveld bekend. Er is nu voor heropening besloten, in overleg met de GGD, Plaatselijk Belang Garderen en het medisch centrum. 

Daarmee komen gemeente en GGD nu terug op een eerder voorgenomen besluit begin dit jaar om het consultatiebureau in het dorp niet meer te heropenen. Het bureau was al sinds de start van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 tijdelijk gesloten, omdat in het pand te weinig ruimte zou zijn voor bezoekers om voldoende afstand tot elkaar te houden. In januari werd bekend dat gemeente en GGD de deuren mogelijk gesloten zouden houden, vanwege het geringe aantal kinderen van nul tot vier jaar in het dorp.

Plaatselijk Belang Garderen reageerde eerder dit jaar afwijzend op dat plan en noemde de gang van zaken in deze krant zelfs ‘triest.’ ,,Wij willen in het dorp de maatschappelijke voorzieningen behouden en als het even kan zelfs uitbreiden. Als we dit doortrekken, vrees ik dat het niet bij deze voorziening blijft en er op termijn meer zullen verdwijnen.” Wat dat laatset betreft staat volgens hem de leefbaarheid van het dorp op het spel. Ook Lokaal Belang-raadslid Gert Hein Kevelam, zelf Gardereen, vroeg het college om opheldering.

ENQUÊTE Op basis van een enquête onder ouders met kinderen tot vier jaar oud, is nu toch besloten het consultatiebureau in Garderen te behouden voor de toekomst, meldt de gemeente. ,,Uit het onderzoek onder 68 ouders, bleek dat zij een groot belang hechten aan het hebben van een consultatiebureau in hun eigen dorp.’’ Bijna de helft van de bevraagde ouders gaf aan behoud van het bureau belangrijk te vinden. Ruim veertig procent gaf aan behoud van het bureau prettig, maar niet noodzakelijk te vinden. Twee derde deel van de ouders stelde het een bezwaar te vinden om in een ander dorp in de gemeente naar het consultatiebureau te gaan.

Plaatselijk Belang reageert tevreden op de heroverweging van de gemeente en de GGD. ,,Wij willen graag zo veel mogelijk voorzieningen in ons dorp’’, zegt voorzitter Ton van Krevel. ,,Voor onze inwoners is het mooi als ze voor een bezoek aan het consultatiebureau niet naar een ander dorp hoeven te reizen. Onze gedachte dat er in Garderen behoefte is aan zo’n eigen voorziening, wordt bevestigd in de resultaten van de enquête.’’

VOORZIENINGENNIVEAU Wethouder Hans van Daalen: ,,In een gemeente moet je altijd de kosten en baten tegen elkaar afwegen. We willen voor al onze inwoners een hoog voorzieningenniveau, maar het moet wel betaalbaar blijven. Nu blijkt dat negentig procent van de ouders die gereageerd hebben, graag wil dat het consultatiebureau in Garderen blijft, hebben we de conclusie getrokken dat in dit geval de baten opwegen tegen de kosten. Het consultatiebureau draagt bij aan het voorzieningenniveau in Garderen.”

Het consultatiebureau in Garderen heropent vanaf september. Tenminste één keer per maand is er een spreekuur van de jeugdverpleegkundige. Daarnaast is er tenminste eenmaal per twee maanden een spreekuur van een jeugdarts. Ouders kunnen bij het maken van een afspraak ook kiezen voor één van de andere locaties in de gemeente. Ouders kunnen bij een consultatiebureau terecht voor onder meer vaccinaties tegen kinderziekten, andere medische zorg en gratis advies.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie