Afbeelding
Remco Ridder
DE SPECIALIST

Kinder-manueel therapeut helpt huilbaby’s en kinderen met sportblessures

Zorg

BARNEVELD Een verstoring in de gewrichten kan ook op jonge leeftijd veel impact hebben. Denk aan huilbaby’s met een voorkeurshouding en sportblessures bij kinderen. Manueel therapeut Remco Ridder helpt kinderen met deze problemen.

Als manueel therapeut met specialisatie voor kinderen, ontvang ik geregeld ongeruste ouders die zich zorgen maken om hun pasgeboren baby die veel huilt en problemen heeft met slapen en voeding/ontlasting. Dit gaat vaak gepaard met een voorkeurshouding. Dat wil zeggen dat het kindje steeds terugkeert in dezelfde houding; overstrekt of met een vaste draairichting van de nek naar links of rechts. Ook wel bekend als het KISS-syndroom.

OORZAAK Tijdens de bevalling wordt een baby blootgesteld aan flinke krachten. Vooral het hoofd krijgt het zwaar te verduren. Soms veroorzaakt dit een verschuiving van de bovenste nekwervel, de atlas. Deze verandering in de anatomie is aanleiding tot pijn en verstoord bewegen. Aanraking van de nek is vaak pijnlijk voor de baby en de eenzijdige lighouding kan zelfs leiden tot een afgeplat achterhoofd. De klachten en symptomen zijn niet bij elke zuigeling gelijk. Het is vaak een wisselende combinatie.

BEHANDELING Na een lichamelijk onderzoek kan ik doorgaans meteen de behandeling starten. Het bewegingsapparaat van een baby is nog zeer flexibel, waardoor de atlas relatief eenvoudig teruggeduwd kan worden. Het effect wordt in de eerste twee weken merkbaar. Daarna zijn er meestal nog één à twee behandelingen nodig. Dankbaar werk! Je ziet niet alleen de baby opknappen, maar ook de ouders die vaak enorm te lijden hebben onder alle zorgen en het verstoorde dag- en nachtritme.

Als kinder-manueel therapeut behandel ik bij voorkeur baby’s van drie maanden of ouder, maar soms is de verstoring zo ernstig dat langer wachten geen optie is. Tijdig behandelen is belangrijk om te voorkomen dat op latere leeftijd allerlei problemen optreden, variërend van motorische ontwikkelingsstoornissen tot chronische nek- en hoofdpijn.

SPORTENDE KINDEREN Minder bekend is dat kinder-manuele therapie ook zeer effectief is bij sportende kinderen. Vooral bij kinderen met acute sportblessures zoals zweepslag of lies- en hamstringklachten is er bijna altijd sprake van een onderliggend gewrichtsprobleem: een pijnloze blokkering in de rug of het bekken. Dit geeft een veranderde belasting op de spieren en leidt tot overbelasting. Vaak krijgen ze bij dergelijke blessures wekenlang rust en allerlei oefeningen voorgeschreven, maar het herstel kan veel sneller en vooral ‘blijvend’. Kinderen zijn makkelijk te corrigeren in hun gewrichten. Na twee of drie behandelingen staan ze weer op het sportveld of in de zaal!

Aangeboden door Remco Ridder Manuele Therapie in Barneveld

advertentie
advertentie