Remco Ridder Manuele Therapie in Barneveld
Remco Ridder Manuele Therapie in Barneveld Remco Ridder
De Specialist

Pijnlijke nek, rug of knie? Bekkenscheefstand kan wel eens de oorzaak zijn

Zakelijk

BARNEVELD Het bekken is een belangrijk kruispunt in uw lijf: romp en benen komen er samen. Bekkenscheefstand en -verwringing kunnen voor vervelende klachten zorgen in bijvoorbeeld benen, rug en nek. Manueel therapeut Remco Ridder lost veel op. ,,Bij dergelijke klachten wordt er te weinig aan het bekken gedacht.’’

Bij het woord ‘bekkenproblemen’ is de associatie met zwangere vrouwen en incontinentie snel gemaakt. Dat is echter het aandachtsgebied van de bekkenbodemtherapeut. Als manueel therapeut ligt mijn focus op het bewegend systeem, een totaal andere tak van sport.

Het SI-gewricht, de twee kuiltjes aan de beide zijden van de onderrug, zijn voor velen een bekend onderdeel van het bekken. De bekkenring wordt gevormd door twee bekkenhelften met daartussen het heiligbeen. Zo verbindt het bekken de onderrug met de benen. Een wringstand is voor een leek moeilijk waarneembaar. Mijn patiënten zijn dan ook vaak verbaasd als de oorzaak van hun been- of rugklachten in het bekken blijkt te liggen.

VERKEERDE SPANNING Als beide bekkenhelften niet goed staan uitgelijnd is er sprake van een blokkeringsstand. Een forse storing in houding en beweging van de regio. Hierdoor komt er een verkeerde spanning op de spieren te staan met verstrekkende gevolgen voor het bewegen van rug, nek en benen.

Soms leidt een val of verstapping tot een bekkenverwringing, maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Ondanks allerlei internationale onderzoeken blijft het toch nog gissen. Het is wel bekend dat scheefstand van het bekken vaak beetje bij beetje ontstaat. Het lijf kan het lange tijd compenseren - zeker als je jong bent - maar op een gegeven moment kom je er niet meer mee weg en ontstaan er pijnklachten.

VERBAND MET DE NEK Frappant is dat een bekkenverwringing nagenoeg altijd gepaard gaat met een blokkering van de bovenste nekwervel. Voor mij staat het daarom vast dat nek en bekken een nauwe relatie hebben.

BEHANDELEN Het goede nieuws is dat de klachten effectief te behandelen zijn. Tijdens de eerste behandeling wordt alles losgemaakt en recht gezet. Dat zorgt meestal al direct voor verlichting van de pijn. Daarna volgen doorgaans nog enkele nabehandelingen om te voorkomen dat de gewrichten teruggaan naar de oude stand.

De behandelingen vinden plaats in mijn nieuwe praktijkruimte in Barneveld. Mijn focus ligt op het oplossen van de lichamelijke problemen en dus niet alleen op het bestrijden van symptomen. Heeft u een aanvullende ziektekostenverzekering met dekking voor fysiotherapie? Dan ontvangt u een vergoeding van de verzekering.

Aangeboden door Manuele Therapie Remco Ridder
06-11103994

Afbeelding
advertentie
advertentie