Afbeelding
Pauw Media

‘Voldoet een testament nog wel? Goed om het te laten checken’

24 februari 2023 om 09:52 Zakelijk

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Veel mensen denken dat een testament voor altijd actueel en passend is. Toch is het goed om een testament, wat al langer geleden is opgemaakt, weer eens goed onder de loep te nemen en te toetsen aan de huidige wetgeving. Dat voorkomt nare verrassingen. Van Putten van Apeldoorn notarissen staat u bij met raad en daad, ook op het gebied van familiezaken, vermogen en erfeniskwesties.

VPVA notarissen is een laagdrempelig kantoor voor zowel de particuliere als de zakelijke opdrachtgever. Het dienstenpakket is breed. VPVA notarissen wil namelijk bij iedere belangrijke gebeurtenis in uw leven, zowel zakelijk als privé, betrokken zijn. Of het nu gaat om een samenlevingscontract, het kopen van een huis of een testament. Van de oprichting van uw BV tot de bedrijfsoverdracht. Eén aanspreekpunt, heldere taal en één vertrouwd gezicht.

CHECK TESTAMENT Toegevoegd notaris Vincent Dros: ,,In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een ouder testament niet per definitie passend bij de actuele wetgeving. Het is daarom goed om een ouder testament door ons te laten checken of het nog wel actueel is. In het jaar 2003 is het erfrecht bijvoorbeeld veranderd; in 2010 de fiscale wetgeving. Dat kan gevolgen hebben voor het vastgelegde testament, en dus uw persoonlijke situatie.”

LEVENSTESTAMENT Een ander onderwerp dat Vincent Dros graag wil delen gaat over het levenstestament. ,,Wie regelt alles als u dat zelf niet meer kunt? Sommige mensen gaan ervan uit dat een familielid of vriend dat wel doet, maar is dat zeker en kan dat zomaar? Voorkom onduidelijkheid, en laat een levenstestament opmaken. Immers, als u niets vastlegt, benoemt de kantonrechter iemand. Dan heeft u dus zelf geen invloed op de keuze.”

Een levenstestament is een uitgebreide volmacht. Daarin bepaalt u wie er namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt of wilt. Bijvoorbeeld na een ongeluk, door ouderdom of dementie. U geeft zelf aan hoe u wilt dat er namens u gehandeld wordt. En dat geeft rust.

ERFBELASTING ,,Hoe staat het met de overwaarde van de woning? Lang niet iedereen beseft dat ook bij het overlijden van de eerststervende echtgenoot over een deel van de overwaarde van de woning erfbelasting betaald moet worden. Dan kan de keurig annuïtair afgeloste lening voor de woning ineens voor veel overwaarde en erfbelasting zorgen, zeker wanneer de waarde van de woning gestegen is. Met een slim testament kan die heffing van erfbelasting in tijd doorgeschoven worden naar het moment dat ook de langstlevende is overleden. Dan kan het nog aanwezige spaargeld door de langstlevende gebruikt worden voor de eigen verzorging in plaats van voor de erfbelasting.” 

ESTATEPLANNING VPVA notarissen werkt zowel voor particulieren als bedrijven. Als u vermogen heeft opgebouwd wilt u dit als vanzelfsprekend aan de volgende generatie doorgeven. Overweeg dan ook eens estate planning. ,,Wij denken met u mee op het gebied van schenken, erven en verschillende belastingen. Ook als het nuttig kan zijn om bijvoorbeeld kleinkinderen direct mee te laten delen. Dat hoeft echt niet altijd om grote bedragen te gaan. Estate planning heeft nog wel eens het beeld van een speeltje voor de rijkeren om zich heen, maar het gaat niet alleen om belastingbesparing, maar net zo goed over de timing van belastingbetaling. Door die planning op die manier af te doen, kan je jezelf als “doorsnee gezin” wel eens lelijk in de eigen voet schieten.”


INLOOPAVOND FAMILIERECHT
Wilt u meer weten over een familiezaak (zoals voogdij, testamenten, samenlevingsovereenkomsten, huwelijkse voorwaarden, schenkingen, echtscheiding, etc)? Dat kan. Sinds begin februari is VPVA notarissen weer gestart met het inloopspreekuur. Hier kunt u terecht voor vragen. Dit spreekuur vindt elke woensdag plaats (van 16.30 – 18.30 uur) bij de locatie van VPVA in Ede. Maar er zijn ook andere contactmogelijkheden. Kijk voor meer informatie over het spreekuur op de website.
VPVA notarissen heeft op uiteenlopende gebieden specialisten huis. Van schenken, erven, volmachten/levenstestamenten, erf- en schenkbelasting tot huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden. Kijk voor alle diensten op de website of neem vrijblijvend contact op. Of maak gebruik van de inloopmomenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie