Koffie-expert Christa Lagerwerf breidt haar kennis over koffie en thee continu uit.
Koffie-expert Christa Lagerwerf breidt haar kennis over koffie en thee continu uit. Pauw Media

Een kijkje in de keuken bij Choco & Zo: ‘We willen altijd iets unieks neerzetten’

18 maart 2024 om 08:43 Zakelijk

BARNEVELD ,,We willen altijd iets unieks neerzetten”, vertelt Christa Lagerwerf van Choco & Zo. Om dat voor elkaar te krijgen, denkt (en proeft) het hele team mee. Een kijkje in de keuken bij ,,de lekkerste winkel van Barneveld”, waar de voorbereidingen voor Pasen maanden geleden al begonnen.

Maandagochtend, 10.00 uur: het perfecte moment voor een kopje koffie. Niet voor niets is het proeflokaal van Choco & Zo aan het begin van de week al goed gevuld met gasten, bijkletsend over het weekend boven een kop geurige koffie of stomende thee. Het winkelgedeelte is klaar voor de aankomende paasdagen, met onder meer paashazen in pastelkleuren, versierde chocolade-eieren en paasbonbons.

Ondertussen krijgt een groep van zes gasten een rondleiding door de keuken. ,,De open keuken draagt bij aan de beleving”, vertelt mede-eigenaar Christa Lagerwerf enthousiast. ,,Kinderen gaan vaak op de bank staan om door het raam te zien hoe de bonbons worden gedraaid of de chocoladeletters worden gespoten, allemaal met de hand.” 

CREATIEF PROCES

Hier in de keuken gebeurt het allemaal: aan de ambachtelijke bonbons, paaseieren, paashazen en gebakjes gaat ,,een heel creatief proces vooraf”, vertelt Christa. Zo begonnen de voorbereidingen voor Pasen maanden geleden al. 

,,De keuken bestaat uit twee delen: de bakkerij en de chocolaterie. Die overlappen soms, bijvoorbeeld wanneer de gebakjes in de chocolaterie worden afgewerkt.” De patissiers en bakkers beginnen ‘s ochtends al om zeven uur en het winkelpersoneel om acht uur. Na het eerste kopje koffie van de dag vindt de ‘toolbox talk’ plaats: ,,Samen bespreken we de dag die voor ons ligt en de feestdagen of andere speciale momenten die eraan komen. Zo bespraken we ruim voor Pasen al welke bonbons we zouden maken. Advocaat is natuurlijk de eerste smaak die in ons opkwam, maar ons doel was om daarnaast ook andere, unieke paassmaken te bedenken.” Een leuk proces om mee te maken en bij te wonen, vertelt Christa: ,,Je ziet de radertjes bijna draaien en nieuwe ideeën ontstaan.” 

Na het overleg gaan de patissiers aan de slag met de nieuwe smaken en wordt er natuurlijk geproefd. ,,Iedereen geeft zijn of haar mening over de chocolaatjes. Welke smaak voert de boventoon en welke mag juist iets meer naar voren komen?” Na de eerste evaluatie worden de producten bijgeschaafd totdat alles klopt. ,,Onze producten wordt gemaakt vanuit liefde voor het vak, en dat proef je. Omdat we alles in eigen productie hebben, kunnen we ook nog eens snel schakelen en cadeaus personaliseren, bijvoorbeeld met een bedrijfslogo.”


PROEFLOKAAL

Inmiddels is Choco & Zo alweer twee jaar gevestigd aan het Raadhuisplein. Christa noemt de verhuizing ,,een heel goede stap”. ,,Ons proeflokaal zit elke ochtend en middag vol. Het leuke is dat mensen niet alleen kunnen proeven van het lekkers dat we te bieden hebben, maar het vervolgens ook mee naar huis kunnen nemen om thuis opnieuw te beleven.”

Niet alleen de locatie is gegroeid, maar ook de kennis en kunde die de speciaalzaak in huis heeft. Zo breidt ‘koffie-expert’ Christa haar kennis over koffie en thee continu uit. Ook onderling wordt de kennis gedeeld: ,,Elke zes weken hebben we een uitgebreid overleg met het hele team, waarbij twee werknemers een stukje informatie voorbereiden en delen met de rest.” Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen groene, zwarte en witte thee. ,,Zo blijven we allemaal up-to-date.”

Een deel van de medewerkers van Choco & Zo heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, vertelt Christa. ,,Sommigen vallen onder de participatiewet, anderen komen hier voor dagbesteding. Maar ze hebben allemaal een meerwaarde voor ons bedrijf en krijgen hier de kans om zoveel mogelijk mee te draaien. Iedereen heeft weer andere talenten, waardoor ons team mooi in balans is.” Tijd om stil te zitten is er niet: ,,We zijn nu alweer volop bezig met de voorbereidingen voor Vaderdag.”

Christa en Marc Lagerwerf openden in 2008 de deuren van Choco & Zo: een speciaalzaak op het gebied van koffie, thee, chocolade en patisserie. In 2022 verhuisde Choco & Zo van de Langstraat naar het ruimere pand aan het Raadhuisplein 42, met een winkel en uitgebreid proeflokaal.

Dit artikel wordt aangeboden door Choco & Zo.

De voorbereidingen voor Pasen begonnen maanden geleden al.
Lieke van der Made
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie