Bas Verhoek (rechts): ,,Iedereen is welkom, als je maar enthousiast bent."
Bas Verhoek (rechts): ,,Iedereen is welkom, als je maar enthousiast bent." Pauw Media

‘Iedereen verdient het om plezier te hebben in zijn werk’

3 juli 2021 om 12:35 Wonen

BARNEVELD Het personeelstekort in de bouw is nog altijd groot, merkt ook Bas Verhoek van BASkapel. Om de volgende generatie te enthousiasmeren voor het vak, is de Barneveldse onderneming sinds vier jaar een erkend leerbedrijf voor stages en meerdere mbo-opleidingen. ,,Prachtig om de leerlingen te zien groeien.”

,,De hele bouw ondervindt de gevolgen van het drastische personeelstekort”, vertelt Bas in zijn kantoor aan de Stationsweg. ,,De waardering voor het vak lijkt langzaam terug te komen, maar we zijn er nog niet.” 

Omdat de Barnevelder juist weet hoe mooi zijn vak is en dat graag op anderen wil overbrengen, sloot hij zich een aantal jaar geleden met zijn bedrijf aan bij opleidingsinstituut Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Leerlingen kunnen bij BASkapel terecht voor hun stage of drie verschillende opleidingen: die voor junior accountmanager, administratief medewerker en allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf.

Leerlingen doen hun praktijkervaring op in de werkplaats van BASkapel, waar naast VELUX-dakvensters ook traditionele dakkapellen op maat worden gemaakt. ,,Het theoriegedeelte wordt verzorgd door de SBB.”

EISEN De opleidingen zijn via de BOL- of BBL-leerweg en op mbo-niveau 3 of 4 te volgen. Zowel leerlingen die speciaal onderwijs of een vmbo kader-opleiding volgen als leerlingen die een vervolgopleiding in de richting bouw en interieur hebben gekozen, kunnen de opleiding tot allround vakkracht volgen. Voor de andere twee opleidingen is mbo-niveau vereist.

Verder is BASkapel vooral op zoek naar gemotiveerde jongens of meiden. Bas: ,,Iedereen is welkom bij ons, als je maar enthousiast bent. We zijn een hecht bedrijf, maar niet gesloten: je wordt makkelijk in ons team opgenomen en we willen dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt. Daarnaast zorgen we ervoor dat je zoveel mogelijk zelfstandig kunt werken.”

ALLROUND VAKKRACHT Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als vakman voor klus- en montagebedrijven, bijvoorbeeld als dakraammonteur of als bas- of dakkappellenplaatser. ,,Maar je kunt ook verder gaan als zzp’er”, vertelt Bas. 

Gevraagd naar een oud-leerling die hem speciaal is bijgebleven, noemt de ondernemer Marcel. Een echt succesverhaal, vertelt hij. ,,Marcel kreeg het op het speciaal onderwijs maar niet voor elkaar om zijn opleiding af te ronden. Daarom kwam hij bij ons langs om te kijken naar de mogelijkheden.” 

Er was meteen een klik. Bas: ,,Hij heeft hier ruim negen jaar gewerkt en heel veel geleerd. Daarna heeft hij met veel plezier een vakopleiding afgerond en tegenwoordig is hij werkzaam als dakdekker.” 

Marcel brengt nog altijd regelmatig een bezoek aan BASkapel. ,,Die band is altijd goed gebleven. We vonden het jammer dat hij vertrok, maar mooi om te zien hoeveel hij gegroeid is.”

OPBLOEIEN De leerlingen zien groeien en opbloeien: dat vindt Bas het leukste aan het zijn van een erkend leerbedrijf met BASkapel. ,,We houden ervan om mensen een kans te geven en te enthousiasmeren. Iedereen verdient het om plezier te hebben in zijn werk.”

Aangeboden door BASkapel

advertentie
advertentie
advertentie