Afbeelding
BASkapel

‘Mensen met wensen hebben geduld nodig’

7 juni 2021 om 08:14 Wonen

BARNEVELD Het zijn roerige tijden in de bouw. Materialen worden schaars en er dreigt zelfs een tekort te ontstaan. ,,Woningnood en het vele thuiswerken zijn de belangrijkste oorzaken’’, stelt Bas Verhoek, eigenaar van BASkapel in Barneveld.

De laatste jaren is er een enorme stijging in bouwwerkzaamheden. Een veelgenoemde oorzaak is dat mensen het afgelopen jaar vanwege corona weinig geld hebben kunnen uitgeven, hierdoor meer overhielden en dit vervolgens in hun eigen huis staken. ,,Maar de stijging is niet alleen aan corona toe te schrijven”, zegt Bas Verhoek. De huidige situatie op de woningmarkt speelt volgens hem ook een belangrijke rol. ,,De huizenprijzen zijn behoorlijk gestegen en een andere woning is vaak lastig te vinden. Mensen blijven dus langer in hun huidige huis wonen en benutten de overwaarde om de woning op te knappen.’’

Ook het vele thuiswerken speelt volgens Bas een belangrijke rol. ,,Thuiswerkende mensen zijn zo langzamerhand hun keukentafel wel zat, gaan op zoek naar alternatieve ruimtes in het huis en investeren in een verbetering van die ruimte, ook de zolder.’’ Mede daardoor is er momenteel erg veel vraag naar zijn BASkappelen, vergunningsvrij te plaatsen en gemaakt op basis van dakvensters van partner Velux.

SCHAARSTE Door de enorme drukte in de bouwwereld is er in de branche een tekort aan vakkundig personeel. ,,Goede timmermannen zijn bijvoorbeeld steeds moeilijker te vinden. Wijzelf merken dat gelukkig nog niet zo, omdat wij met veel flexibele montagepartijen werken, een strakke planning aanhouden en zelf ook vaklui intern hebben.”

Een ander gevolg trend in de bouw is dat de prijzen van materialen omhoog schieten. Hoe meer er verbouwd wordt, des te schaarser wordt het materiaal. ,,We hebben het dan vooral over hout, ijzer en isolatiemateriaal. Daar merken we enorme prijsstijgingen en ik verwacht dat daar op korte termijn ook wel tekorten gaan ontstaan. Wij hebben tot nu toe onze prijs en levertijd kunnen waarborgen, maar in de toekomst gaan wij hier ook wel iets van merken.”

ACHTERSTAND Er wordt over de hele wereld meer dan ooit gebouwd, dus er is heel veel materiaal nodig. Tegelijkertijd heeft de coronatijd ervoor gezorgd, dat veel productiebedrijven tijdelijk zijn stilgevallen, waardoor de productie van die materialen een grote achterstand heeft opgelopen. ,,Het mes snijdt dus aan twee kanten, maar wel de verkeerde kant op in dit geval”, aldus Bas.

,,Binnenkort zal de productie wel weer iets stijgen, maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, dus voorlopig blijven we schaarste zien en dreigt er tekort aan materiaal. Hierdoor ontstaat natuurlijk ook een achterstand in de bouw. Als ik kijk naar aannemers en de dakkapellenwereld dan zie ik dat sommige opdrachten pas in januari volgend jaar kunnen starten. Gelukkig kunnen wij nog steeds een levertijd van acht weken garanderen. Dat verschil heeft alles te maken met onze flexibele partners en planning. Uiteindelijk zullen ieders wensen op verbouwgebied wel ingewilligd worden, maar vanwege deze schaarste en de achterstand in productie en levering zal er wel geduld gevraagd worden van de mensen met hun wensen.”

Geschreven door Peter van der Leij

Aangeboden door BASkapel

Steeds meer mensen kiezen voor een BASkapel.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie