Henri Blotenburg (23) en zijn aanstaande Wilmine de Boer (22) gaan aan het spoor wonen in Stroe.
Henri Blotenburg (23) en zijn aanstaande Wilmine de Boer (22) gaan aan het spoor wonen in Stroe. Pauw Media

Het verhuisverhaal van treinspotter Henri Blotenburg en Wilmine de Boer

11 september 2020 om 10:04 Wonen Verhuisverhalen

STROE De hele dag door razen er intercity’s, internationale treinen en goederentreinen voorbij het spoorhuis in Stroe. Geluidsoverlast? Treinspotter Henri Blotenburg (23) en zijn aanstaande Wilmine de Boer (22) kijken er juist naar uit om op deze markante plek aan de Wolweg te gaan wonen.

Linda van Maanen

Op 17 augustus kregen ze de sleutel. Ergens midden 2021 zal het jonge stel deze wederopbouw-dienstwoning van de NS betrekken. ,,We waren al een tijdje aan het zoeken naar een huis. Centraal in Nederland en betaalbaar als starter; dat waren onze enige eisen”, leggen ze uit. Op een donderdag zag Wilmine op Funda dit huis aan de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn voorbij komen. Ze appte direct haar toekomstige man Henri, die in Duitsland was voor een hobbyvakantie: ‘Dit is écht iets voor ons en al helemaal voor jou’.’’ Henri: ,,Mijn eerste reactie toen ze me de link doorstuurde was dat het veel te oud was. Laat maar zitten. Maar toen ze aangaf er dan maar zelf te gaan wonen, gaf ik snel toe”, lacht hij. Kort daarna volgde een bezichtiging met Westeneng Makelaars.

Op dinsdag werd hun bod geaccepteerd, terwijl ze niet de enige gegadigden waren. Ze zijn erg tevreden over de soepele samenwerking met de makelaar. Later bij de ondertekening van het voorlopig koopcontract ontvingen ze zelfs een originele ansichtkaart van hun authentieke huis, uit handen van Jan Westeneng.

TREINFANAAT Henri is de koning te rijk dat hij als enorme treinfanaat zó dicht op het spoor gaat wonen. Met zijn camera kan hij straks vanuit z’n luie stoel honderden opnames maken. ,,Als kind woonde ik aan het spoor. Daar is mijn liefde voor treinen denk ik begonnen. Inmiddels heb ik 12.000 video’s gemaakt die ik allemaal documenteer. Van bizarre treinen, ontspoorde treinen, slooptransporten, speciale goederentreinen; noem maar op. Ik heb mijn eigen YouTube-kanaal Kleurrijke Spoorvideo’s. Door de juiste connecties bij diverse spoorbedrijven én via sociale media weet ik precies waar een speciale trein is. Ik ben vooral gek van die klassieke diesellocomotieven. Ik heb drie boekenkasten vol over treinen”, zegt hij trots.

LAWAAI ONDERGESCHIKT Toen het stel het huis ging bezichtigen, viel de geluidsoverlast hen reuze mee. Hun spoorwoning heeft dan ook driedubbel glas. Voor hun naaste buurman, die eenzelfde spoorhuisje heeft, was het best schrikken. Die kocht het nog met enkel glas. Inmiddels heeft hij zijn huis compleet gerenoveerd waarbij rekening is gehouden met het lawaai. ,,Voor ons mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is. En het feit dat we hier zo landelijk wonen met veel ruimte vinden we belangrijker dan het geluid”, zeggen Wilmine en Henri, terwijl er opnieuw een goederentrein voorbij dendert.

AUTHENTIEKE STIJL Ook het gedateerde karakter van het 72 jaar oude huis werpt geen enkele drempel bij ze op. De oude authentieke stijl willen ze juist behouden. ,,We gaan voor een spoorse uitstraling en nemen de tijd om het huis op te knappen. Dit doen we met hulp van familie en vrienden. De buitenkant is nog heel goed, die is op trillingen gebouwd. De binnenmuren moeten wel worden aangepakt en enkele zullen we verplaatsen. We gaan ook isoleren, want er komt cv en vloerverwarming. De oude houtkachel in de kamer blijft wel staan. Verder komt er een betonnen vloer, bouwen we de badkamer flink uit en vervangen we de oude keuken. En buiten wil ik ooit ‘n groentetuintje aanleggen”, zegt Wilmine. Voorlopig laat het stel de garage en twee schuren staan. De jonge RST-kraamverzorgende ziet het wonen hier helemaal zitten. ,,Ja, ik vind het heel leuk. Dit is een huis met een verhaal en niet een standaard rijtjeshuis. Als starter vrijstaand kunnen beginnen, is heel fijn. Het bos ligt om de hoek en er is een supermarkt.” En Henri voegt eraan toe dat het ook nog eens gelijkvloers is, dus toekomstgericht. ,,Ik ga bovendien niet klussen om hier alweer snel uit te gaan. Ik wil er juist lang van genieten. We wonen hier hopelijk nog wel even”, eindigt de planner bij transportbedrijf Van Reenen tevreden.

Aangeboden door Westeneng Makelaardij

Het stel neemt de tijd om de woning op te knappen.
Het spoorhuis uit 1948.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie