Afbeelding
...

Afvalinzamelaar weigert dure afvoer van dakplaten

6 augustus 2021 om 07:33 Rechtbank

VOORTHUIZEN/DEN HAAG Met een spoedprocedure bij de Raad van State wil afvalinzamelaar Reficem in Voorthuizen een schadepost van ruim 400.000 euro voorkomen. 

De zaak diende donderdag bij de Raad in Den Haag. Het bedrijf heeft op de locatie van het voormalige MOB-complex aan de Garderbroekerweg oude dakplaten van agrarische stallen opgeslagen. De gemeente wil dat die worden verwijderd. Mogelijk is er sprake van met asbest verontreinigd materiaal. En dat is een heel dure zaak. Ruimt Reficem de platen niet op, dan doet de gemeente dat op kosten van het bedrijf. Reficem heeft de Raad gevraagd om dit besluit te schorsen.

Volgens de advocaat van het bedrijf is inmiddels al tot granulaat afgebroken dakmateriaal afgevoerd. Dat kostte rond 60.000 euro. Maar de enorme berg dakplaten die nu nog op het voormalige defensieterrein ligt, bevat volgens de advocaat helemaal geen asbest. En dus hoeft het ook niet als mogelijk asbesthoudend te worden afgevoerd. Ondanks recente controles waaruit bleek dat de berg dakplaten geen asbest zou bevatten, is de gemeente huiverig. ,,Wil je zeker weten dat er geen asbest in zit, dan moet je elke dakplaat afzonderlijk beoordelen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij stelt dat veel platen die er nu nog liggen ook gebroken zijn en dat daardoor ook keurmerken kunnen ontbreken.

SPOED De voorzieningenrechter van de Raad keek vooral naar de urgentie van deze zaak. Binnen een half jaar dient de zogeheten bodemprocedure waarin het besluit van de gemeente uitgebreid wordt beoordeeld. ,,Wat is het acute gevaar”, wilde de raadsvoorzitter weten. ,,Het terrein is afgesloten en niemand kan erbij.” Volgens de gemeentewoordvoerder is er inderdaad nu geen acuut gevaar voor de volksgezondheid. Maar wat ook speelt is dat het bedrijf sinds begin dit jaar zonder vergunning is gaan opslaan en puin breken. En daarnaast heeft de gemeente ook tot taak om overtredingen aan te pakken. Zeker als er mogelijk asbest in het geding is.

Overigens wil de gemeente nog wel praten over een oplossing. Maar voorlopig blijft het besluit staan om binnenkort te gaan opruimen op kosten van Reficem. 

ANDERE BEDRIJFSLOCATIE Het bedrijf heeft intussen wel een aanvraag ingediend om de inzameling en verwerking van dakplaten te gaan uitvoeren aan de Oude Essenerweg in Kootwijkerbroek. Maar het is nog allerminst zeker dat dit ook gaat gebeuren. De gemeente zal daarvoor het bestemmingsplan moeten aanpassen of daarvan afwijken. En voor afvalinzamelaars gelden strenge vestigingsregels.

De Raad doet binnen drie weken uitspraak.

advertentie
advertentie
advertentie