PREMIUM ARTIKEL

Workshop verkiezingen in Barneveld: ‘Zo veel mensen op wie je kunt stemmen, echt lastig’

Politiek
Foto: Jan Pieter Rottier
di 21 nov., 12:15
Is koning Willem-Alexander de baas van Nederland of niet? Medewerkers van Ons Bedrijf stemmen over deze vraag in het kader van een workshop stemmen.
Is koning Willem-Alexander de baas van Nederland of niet? Medewerkers van Ons Bedrijf stemmen over deze vraag in het kader van een workshop stemmen.
BARNEVELD

Hoe je moet stemmen en waarom het zin heeft. Daarover volgden medewerkers van Ons Bedrijf een interactieve workshop. Ze hoefden niet alleen maar te luisteren, ze gingen ook oefenen. Want verkiezingen zijn vaak lastige kost voor wie een beperking heeft. ,,Waarom is het stempotlood rood?’’

,,Iedereen die wil, mag oefenen met stemmen.’’ Karl van der Linde, workshopleider van ProDemos nodigt de medewerkers van Ons Bedrijf in Barneveld uit om naar voren te lopen, naar het stemhokje dat hier door de gemeente voor deze gelegenheid is neergezet. Er staan al snel een paar vrijwilligers, mensen met een licht verstandelijke beperking die hier begeleid werken. Zij heten hier geen cliënten, maar medewerkers.

Tussen de drie bekende grijze wanden kleuren ze een voor een een hokje rood op een groot wit vel. Daarna gaat het formulier in een grijze container. Ineens gaat er een golf van opwinding door de zaal. ,,Meneer, u vergeet wat!’’, roept iemand van achteren. ,,U heeft niemand om een ID-kaart gevraagd.’’ Van der Linde reageert gevat. ,,Gelukkig is h..


advertentie