Fractievoorzitter Henk Wiesenekker
Fractievoorzitter Henk Wiesenekker CU Barneveld

CU Barneveld: ‘Hang artikel 1 Grondwet in de raadszaal en publiekshal’

20 maart 2023 om 10:00 Politiek

BARNEVELD In de publiekshal en de raadszaal van het Barneveldse gemeentehuis moeten plaquettes gaan hangen met daarop de volledig uitgeschreven tekst van Artikel 1 van de Grondwet. Dit voorstel doet de ChristenUnie-fractie in Barneveld, tijdens de raadsvergadering van komende woensdag.

Hiermee wil de fractie extra aandacht vragen voor het anti-discriminatieartikel. Dit in verband met de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, komende dinsdag. ,,Discriminatie en racisme zijn uit den boze en moeten voortdurend bestreden worden”, aldus fractievoorzitter Henk Wiesenekker. ,,De overheid heeft de nadrukkelijke taak om hierin te allen tijde een goed voorbeeld te geven.”

Een aanleiding voor de actie is voor Wiesenekker dat de polarisatie in de samenleving toeneemt. ,,En onder meer op sociale media worden mensen en groepen voortdurend bedreigd, weggezet als ‘achterlijk’ of gediscrimineerd. Wereldwijd worden mensen vervolgd vanwege hun geloof. En ook in onze gemeente kan het voorkomen: discriminatie vanwege geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid.”

Wiesenekker haalde de inspiratie voor zijn voorstel uit andere gemeentehuizen. ,,Die hebben artikel 1 van de Grondwet aan de muur hangen als een voortdurende herinnering, leidraad en bevestiging voor iedereen die het ziet. Hoe zou mooi zal het zijn als we artikel 1 van de Grondwet ook zichtbaar hebben in zowel de publiekshal - die van buiten ook zichtbaar is - als in de raadszaal? We laten daarmee zien dat we artikel 1 ontzettend belangrijk vinden, ook in de gemeente Barneveld.”

De CU-fractie spreekt de hoop uit dat zoveel mogelijk raadsleden de motie woensdag zal willen steunen. ,,Iedereen mag van alle politieke partijen verwachten dat we artikel 1 respecteren en proactief uitdragen in ons handelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie