Begin juni: burgemeester Asje van Dijk heet commissaris Berends (midden) en gedeputeerde Jan Markink (links) welkom in Barneveld.
Begin juni: burgemeester Asje van Dijk heet commissaris Berends (midden) en gedeputeerde Jan Markink (links) welkom in Barneveld. Jannes Bijlsma

Burgemeester: 'Bijzonder moment in geschiedenis Barneveld'

14 juli 2020 om 20:53 Politiek

BARNEVELD De gemeente Barneveld is bereid mee te doen aan het 'open overleg' dat de provincie Gelderland wil starten over een eventuele gemeentelijke herindeling met Scherpenzeel. Gedeputeerde Staten (GS) besloten dinsdag om dit overleg te starten, omdat zij geen vertrouwen hebben in een duurzame verbetering van de 'bestuurskracht' van Scherpenzeel. Die gemeente ziet niets in een samenvoeging met Barneveld.

Het Barneveldse college van b. en w. werd vanmiddag geïnformeerd over het GS-besluit van vandaag. In een persverklaring geeft burgemeester Asje van Dijk opnieuw aan dat Barneveld constructief wil deelnemen aan het open overleg over de toekomst van Scherpenzeel. ,,Dit is een bijzonder moment in de geschiedenis van Scherpenzeel en Barneveld. Voor ons is belangrijk dat de procedure niet te lang duurt en dat onze gemeenteraad en de Barneveldse samenleving betrokken worden in het overleg." Ook moet volgens Van Dijk de meerwaarde van een herindeling voor Barneveld duidelijk naar voren komen.

Hoewel het - wettelijk verplichte - overleg een open karakter moet krijgen, maken GS geen geheim van hun voorkeur voor een samenvoeging van Scherpenzeel bij Barneveld. De provincie liet vandaag echter ook weten dat in het overleg 'ook andere mogelijkheden aan bod kunnen komen'. Dit is gebeurd naar aanleiding van een brief van minister Kajsa Ollengren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, afgelopen vrijdag, aan de provincie. Hierin gaf zij aan dat zij prijs stelt op een herindelingsprocedure zonder een min of meer vooraf bepaald doel. ,,Het open overleg behoort daadwerkelijk een open karakter te hebben, waarbij nog meerdere uitkomsten mogelijk zijn." Ze deed daarbij de suggestie dat Barneveld en Scherpenzeel samen de scenario's zelfstandigheid en herindeling meer in detail onderzoeken en van duiding voorzien. ,,Mogelijk zijn er ook nog andere varianten het onderzoeken waard." 

Het open overleg start in september. Details over de invulling worden later naar buiten gebracht. 

advertentie
advertentie
advertentie