Afbeelding

Wat maakt de Nederlandse Waddeneilanden zo bijzonder?

31 oktober 2022 om 10:53 Partnercontent

Het waddengebied staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst. Deze UNESCO-aanwijzing laat zien dat het waddengebied in de hele wereld als uniek en onvervangbaar wordt beschouwd. Net als de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië. Ongeveer 7.000 jaar geleden, tijdens de meest recente ijstijd, ontstond het Waddengebied. Wist je dat de topografie van het waddengebied voortdurend verandert dankzij wind en getij, die het gebied in beweging houden?

Algemeen bekend is de overvloed aan vogels die het waddengebied bezoeken. Elk jaar stoppen 10 tot 12 miljoen trekvogels in het waddengebied om voldoende voedsel te eten voor hun lange, vaak tienduizenden kilometers lange trektochten. De vogels komen eten van de schelpen, krabben en vissen die op het wad achterblijven nadat ze zijn drooggevallen. Die voorraad wordt bij hoog water weer netjes aangevuld.

Waddeneiland vakanties

Er zijn vijf eilanden in het Nederlandse deel van het Waddengebied, elk eiland is uniek. Ze delen dezelfde prachtige sterrenhemel, de ongewone natuur en de stemming die typisch is voor een eiland. Of je nu kiest voor een luxe vakantiehuis Terschelling of een camping vakantie op Texel: er is voor ieder genoeg te beleven!

Je hoeft niet de hele wereld over te vliegen om een echte eilandervaring op te doen. De vijf Waddeneilanden van Nederland zijn allemaal fantastische locaties voor een heerlijke vakantie. Ook niet alleen in de zomer. Prachtige stranden zijn er in overvloed, maar je kunt er ook bossen, weilanden en charmante dorpjes ontdekken. Behalve dat ze verschillende voorzieningen hebben, is elk eiland uniek. Wil je naar een van de eilanden reizen, maar weet je niet zeker welk Waddeneiland het beste bij je wensen past? We helpen je graag een handje! 

Ben je op zoek naar een goede accommodatie tijdens je bezoek aan de Nederlandse waddeneilanden? Dan raden we je een huisje op Vlieland aan. Neem bijvoorbeeld een romantisch huisje voor twee personen, ben je met een groep? Dan vind je hier ook accommodaties voor meerdere personen.

Hoe beslis je welk Waddeneiland je wilt bezoeken?

Het is de moeite waard om naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog te reizen. De Wadden zijn een unieke locatie vanwege de nabijheid van de zee, oneindige duinen en de zeelucht. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst, maar de eilanden zelf niet. De Waddenzee is een van de mooiste natuurlocaties van Nederland en is een bekende biologische habitat. Elke zes uur wisselen eb en vloed elkaar af, waardoor het milieu drastisch verandert en een grote invloed heeft op de eilanden. 

Terschelling is een van de meest schilderachtige Waddeneilanden. Het Waddeneiland heeft namelijk heerlijke zandstranden, een mooie omgeving, en je komt er nauwelijks auto’s tegen als je gaat fietsen of wandelen. Terschelling is wel 4,5 kilometer breed en 30 kilometer lang. Alleen Texel is groter dan de andere Waddeneilanden. Op Terschelling zijn er tal van aantrekkelijke strandtenten en uitstekende eetgelegenheden.

De beste plek om tot rust te komen is op het eiland Amerland

Past een actieve reis beter bij je? Dan is Ameland ook perfect geschikt. Van wadlopen tot mountainbiken, surfen tot parachutespringen. Ameland heeft veel te bieden. Voor een nog beter uitzicht op het eiland en de Waddenzee kun je de nabijgelegen vuurtoren beklimmen. Fietsen zijn het beste vervoermiddel op het eiland. Er zijn vier charmante dorpjes met eetgelegenheden en leuke winkeltjes om te verkennen. 

Schiermonnikoog, Texel en Vlieland

Bijna heel Schiermonnikoog is een nationaal park; in 1989 was het zelfs het eerste nationale park van Nederland. Bijzonder: je kunt van Groningen naar Schiermonnikoog lopen door het wad. Met zacht weer kun je er wadlopen.

Texel is met zijn dertig kilometer zandstrand een absoluut toevluchtsoord voor strandgangers. Maar Texel heeft nog veel meer te bieden, zoals de zeven nederzettingen, die elk nog leuker zijn dan de andere, en de kenmerkende natuurgebieden. Texel is ook goed bereikbaar! 

Het kleinste van de Waddeneilanden, Vlieland, herbergt meer vogels dan mensen. Het is duidelijk dat de vogels het hier voor het zeggen hebben. Daarom is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers, maar ook geschiedenisliefhebbers en liefhebbers van watersport zullen zich hier thuis voelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie