Afbeelding
Bram van den Heuvel

Ingezonden: ‘Wat nu als er wéér een tak afbreekt?’

30 oktober 2020 om 11:57 Overig

De afgelopen weken publiceerde de Barneveldse Krant artikelen over de voorgenomen kap van de karakteristieke populier in onze straat, de Hugo de Grootlaan. Met name het laatste artikel van 26 oktober roept bij mij vraagtekens op. Dit artikel geeft een eenzijdig beeld van wat er leeft in de buurt en de werkwijze van de gemeente Barneveld.

Niet tijdens de augustusstorm, maar al eerder, Eerste Pinksterdag op 31 mei, vernamen wij ‘s middags rond 14.00 uur ‘geraas’ in de buurt. Het was een mooie zonnige lentedag, er was weinig wind. Later bleek er een zeer forse tak, met een diameter van 40 tot 50 centimeter) van de boom was afgebroken. De brandweer heeft toen een en ander weggezaagd en opgeruimd. Gelukkig gebeurden er geen persoonlijke ongelukken; er lopen namelijk geregeld mensen en kinderen spelen bij de boom c.q. kerk.

Op het oog is het een schitterende boom, maar wie goed kijkt ziet ook dat er overhangende forse takken zijn die - voor je gevoel - bij een beetje storm naar beneden komen. Wat betreft de storm en grote regenval van 11 augustus, toen zijn er veel takken uit de boom gevallen, hierbij zaten ook dikke takken die je liever niet op je hoofd krijg. Zo wordt een boom een gevaar voor de buurt, dus heb ik het voorval en bezorgdheid doorgegeven aan de gemeente. Die pakte het heel serieus op, wat resulteerde in het inschakelen van een specialistisch bedrijf dat de boom heeft nagekeken, doorgemeten en hiervan een rapport heeft verstrekt. Deze staat online bij de gemeente. De conclusie luidde: de stam is gezond, de kroon is broos, na een snoeibeurt is de kroon nog steeds broos, verwachte levensfunctie vijf tot vijftien jaar.

De gemeente heeft de omliggende bewoners een brief gestuurd met de bevindingen en de conclusie dat overgaan tot kappen de beste optie is. In het artikel stond niet dat de gemeente ook drie bomen terug plant op een nader te bepalen plaats. Voor de kap van een beeldbepalende boom zijn er altijd voor- en tegenstanders. Dat is ieder z’n goed recht. De tegenstanders van de kap zijn op internet een petitie gestart en hadden afgelopen maandag al 130 handtekeningen opgehaald. Ik heb de petitie ook bekeken, maar als ik zie dat er mensen van (heel) ver buiten Barneveld tekenen, die naar mijn mening nooit onder de boom doorfietsen, dan komen er bij mij wel vraagtekens op. Dit zijn toch niet de direct betrokkenen? Er zullen ongetwijfeld bewoners rond de boom wonen die er op tegen zijn, maar namen van deze ben ik in de petitie niet tegengekomen behalve de petitiestarters. Maar dit terzijde.

Natuurlijk heb ik ook het rapport gelezen en kan mij vinden - en wel meer met mij - in de conclusie van de gemeente om de boom te kappen, omwille van de veiligheid. Er werd geschreven dat de bewoners niet te spreken waren over de communicatie met de gemeente. Met de brief aan de bewoners, een melding in de donderdagkrant op de gemeentepagina, vind ik dat er wel sprake was van een goede informatievoorziening. Maar ja, wanneer doe je het goed?

Laten we wel wezen: de boom staat in een leefomgeving en niet in het bos. Natuurlijk vind ik het ook zonde als de boom wordt gekapt maar stel je nu voor: als er weer een tak afbreekt van deze boom, kan dat ernstige gevolgen hebben. Wie neemt dan de verantwoording?

Gerard Vermeulen
Hugo de Grootlaan, Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie