Het Barneveldse centrum was vorige week zeer druk tijdens de Oud Veluwse Markt.
Het Barneveldse centrum was vorige week zeer druk tijdens de Oud Veluwse Markt. André van der Velde

'Parkeerdrukte Oud Veluwse Markt onder de loep'

15 augustus 2019 om 13:18 Overig

BARNEVELD Of het een bezoekersrecord was of niet, durft Oud-Veluwse Markt-voorzitter Hans Soeterboek niet te zeggen. Zeker is wel dat, mede door het fraaie zomerweer, de markt van vorige week donderdag de boeken is ingegaan als een zeer druk bezochte. Het doorslaande succes kende echter een keerzijde: zeer beperkte ruimte om te parkeren.

Jannes Bijlsma

Dit signaleert althans bezoeker Philippe van Wersch uit Tilburg in een ingezonden brief, gepubliceerd op de website van deze krant. Hij vertelt daarin vorige week grote moeite te hebben gehad om een parkeerplek te vinden. ,,Wij moesten twee keer door het dorp rijden op zoek naar een parkeerplaats", schrijft hij. ,,Vreemd dat de weekmarkt ook op die donderdag is, waardoor veel parkeerplaatsen niet beschikbaar zijn."

Uiteindelijk zette hij de auto op een plek neer waar dit niet mocht. Het leverde hem een parkeerbon op. ,,Aan het begin van de straat stond geen verbodsbord. Aan het begin van de wijk ook niet. Zo gaat Barneveld met haar toeristen om. Dus mijd Barneveld."

PERFECT Soeterboek herkent zich niet in het verhaal van de bezoeker. Bij hem blijven de enthousiaste reacties van bezoekers en ondernemers hangen, op de markt van vorige week. ,,Het was honderd procent perfect. Iedereen vond het super en ik hoor eigenlijk nooit dat het tijdens de marktdagen zo druk zou zijn dat er geen parkeerplaatsen zouden zijn. Ja, het klopt dat het Gowthorpeplein niet beschikbaar is voor auto's. Aan de andere kant hebben we veel extra parkeerplaatsen, die op onze site te vinden zijn. Ook zetten we verkeersregelaars in, die bezoekers doorverwijzen als de plekken vol zijn."

Het bestuur van de Oud Veluwse Markt slaat het signaal van de Brabander echter niet in de wind, zegt voorzitter Soeterboek. ,,Natuurlijk evalueren we de markten altijd en daarbij zal deze kwestie ook worden besproken. Misschien is het aanleiding om de mogelijkheden te onderzoeken op mooie marktdagen een overloop te creëren, bijvoorbeeld op de weilanden bij Kasteel de Schaffelaar. Daar speelt de gemeente uiteraard ook een rol in. We gaan ernaar kijken."

VALT MEE Ook voorzitter Jan Joosten van de Barneveldse Middenstandsvereniging (BMV) ziet dit als een mogelijkheid, maar zegt tegelijkertijd - met Soeterboek - dat de parkeerdruk in het dorp op drukke zomerdagen meevalt. ,,Het is altijd jammer als iemand een negatieve ervaring heeft opgedaan. Die willen we pareren. Het onderwerp leeft wel bij ons. Maar het is echt niet zo dat het wekelijks vol staat in het dorp."

Bakker Jaap van der Veer ziet wel degelijk grote parkeerproblemen. Hij is gevestigd aan het Gowthorpeplein, de locatie waar de weekmarkt plaatsvindt en richt zijn pijlen vooral op de weekmarkt. ,,De schrijver heeft tweehonderd procent gelijk. Ik begrijp werkelijk niet dat de weekmarkt plaatsvindt op een plek waar je juist je gasten die met de auto komen wilt ontvangen: het mooie, grote parkeerterrein. En waarom moet die weekmarkt tegelijk met de Oud Veluwse Markt worden gehouden?"

DOELGROEPEN Volgens de Barneveldse bakker versterken die twee markten elkaar niet. ,,Ze hebben verschillende doelgroepen. De parkeerdruk op drukke dagen is te groot en die kan worden opgelost door ruimte te bieden. Op het Gowthorpeplein en anders inderdaad op de weilanden, net als de Ballonfiësta en de Terdege Zomerfair."

Het Barneveldse centrum was vorige week zeer druk tijdens de Oud Veluwse Markt.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie