Het terrein van Paardensportcentrum Gert van den Hoorn waar komende zaterdag de Nationale Merriekeuring plaatsvindt.
Het terrein van Paardensportcentrum Gert van den Hoorn waar komende zaterdag de Nationale Merriekeuring plaatsvindt. Jan van Uffelen

'Merriekeuring in Kootwijk mag zaterdag doorgaan'

15 augustus 2019 om 14:12 Overig

KOOTWIJK Paardensportcentrum Gert van den Hoorn mag van de gemeente Barneveld op zaterdag 17 augustus de Nationale Merriekeuring houden op het terrein aan de Asselseweg in Kootwijk. Dat heeft burgemeester Asje van Dijk de eigenaar per brief laten weten. Omwonenden zijn het niet eens met de vergunningverstrekking en hebben de rechter gevraagd een voorlopige voorziening te treffen.

André van der Velde

Tussen de omwonenden en de gemeente bestaat al langere tijd onenigheid over de bestemming van het terrein. Kern daarvan is dat omwonenden overlast ervaren van de evenementen die daar worden georganiseerd, onder meer door het parkeren van auto's. Naar verwachting zullen komende zaterdag ongeveer 375 pony's aan de merriekeuring meedoen en zullen bovendien zo'n 950 bezoekers en begeleiders komen.

GESPREK Op woensdag 17 juli vond een gesprek plaats tussen Van den Hoorn, de gemeente Barneveld en de omwonenden. Op basis daarvan zegde Van den Hoorn toe te bekijken of twee terreinen ten noordoosten van de manege gebruikt kunnen worden voor het parkeren van auto's. Een andere wens van de omwonenden om gebruik te maken van parkeerterreinen elders in Kootwijk, bleek niet reëel. Volgens het college heeft de verkeersadviseur van de politie een duidelijke voorkeur om al het verkeer op het terrein van Van Den Hoorn te laten parkeren. Het voorstel van de bewoners zou volgens hem leiden tot ,,onnodig veel'' verkeersbewegingen door Kootwijk.

Op basis van het gesprek besloot burgemeester Asje van Dijk anderhalve week later de vergunning te willen verlenen. Bij de motivering van dat besluit stelt hij geen geluidsoverlast of problemen met de openbare orde en veiligheid te verwachten. Die verwachting baseert hij op eerdere evenementen op het terrein van Van den Hoorn.. Wat het parkeren betreft, erkent Van Dijk dat de voorzieningenrechter uitspraak gedaan heeft over het gebruik van parkeerterreinen door Van den Hoorn. Omdat de parkeerbehoefte van het komende evenement veel groter is dan die waarover de rechter oordeelde, ziet de gemeente echter geen reden de door Van den Hoorn aangevraagde vergunning te weigeren.

{TOELICHTING] Van Dijk wilde vervolgens met de omwonenden in gesprek gaan om zijn voorgenomen beslissing toe te lichten. ,,Ik heb hen via hun raadsman benaderd, maar zij gaven aan geen behoefte te hebben aan een gesprek, ze wilden het besluit weten'', zo schrijft hij in de brief aan Van den Hoorn. De burgemeester merkt daarbij op dat ze op dat moment nog niet op de hoogte waren van de inhoud van zijn besluit en hen de gelegenheid wilde geven inhoudelijk te reageren.

Een van de omwonenden speelt de bal terug naar de burgemeester. ,,We zijn het sowieso niet eens dat een vergunning afgegeven is, omdat de bestemming van het terrein niet op orde is, en er geen 'omgevingsvergunning afwijken bestemming' is afgegeven. De door de gemeenteraad voorgestelde mediation over dit plan moet nog beginnen.'' Met ingehouden ergernis vervolgt hij: ,,De burgemeester doet nu alsof wij niet wilden praten over zijn beslissing, maar hij vergeet te vermelden dat alle voor- en tegenargumenten al in het gesprek op 17 juli aan de orde zijn geweest, en het afgesproken tijdstip van terugkoppeling op 24 juli tegen de afspraak in uitgesteld is tot 29 juli. Verder lag er een uitspraak van de voorzieningenrechter van 21 juni, waaraan de burgemeester zich niet wenste te houden, over de omvang van evenementen, zolang er geen bestemmingsplan is.''

VERTRAGINGSTACTIEK Voor de omwonenden was de verleende vergunning reden om - opnieuw - naar de voorzieningenrechter te gaan. ,,Helaas door de vertragingstactieken van de burgemeester was dat - weer- zeer laat, zodat op voorhand al bijna zeker is dat afgelasten van het evenement niet haalbaar is. Gisteren heeft de rechter uitspraak gedaan en die krijgen we vandaag op papier. We verwachten dat de gemeente een tik op haar vingers krijgt, maar dat het evenement wel gewoon mag doorgaan, weliswaar met enkele kleine aanpassingen om overlast te beperken, en te voldoen aan de eerdere uitspraak.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie