Afbeelding
heliflight.nl
Opinie

‘Ik roep met vele anderen: handen af van dit gebied’

22 februari 2021 om 08:52 Opinie

Niet alleen vanwege corona of de daarmee samenhangende lockdown. Lees daarvoor het pijnlijke artikel in de Barneveldse Krant van zaterdag 20 februari 2021 over Mark van Beek. Hoe hard kunnen de gevolgen van corona voor ondernemers zijn. Horeca dicht, winkels alleen afhalen op bestelling, wat een malaise. De lokale middenstand dreigt over de kop te gaan. De online winkels en de supermarkten spinnen er garen bij. Sinterklaas, de Kerst en nu de lockdown, zorgen voor een Chinese tsunami aan veelal goedkope goederen. Er wordt veel besteld en veel geretourneerd. Van het laatste  wordt een groot deel vernietigd, over duurzaam gesproken. Voor straks na corona maar vooral ook voor nu ondersteun ik Mark van Beek met de oproep: ‘Wat uw eigen dorp u biedt, koopt dat in den vreemde niet’. Besteedt uw Euro’s lokaal en houdt de plaatselijke middenstand overeind!
Maar er is nog een probleem in Voorthuizen, een korte inleiding.

TIJDEN VAN VROGGER KEREN NIET TERUG Tijden van weleer, hoe mooi ook op de plaatjes in de wekelijkse rubriek in de Barneveldse Krant, keren niet meer terug. Kort gezegd: Wat weg is, is weg. Maar het blijft jammer dat wij niet meer prudent omgaan met wat ons rest van vrogger. Genieten van Kasteel de Schaffelaar, de Van Heuvenlaan, de Spoorstraat of de Verlooplaan. Ga eens goed na waar we in Barneveld nog het hoofd naar rechts of links wenden omdat de historie erom vraagt. Welja, ook nog bij een deel van de Amersfoortsestraat en de omgeving van de Oude Kerk, maar verder zijn het toch minimale belevenissen bij enkele onderdelen van gevels. Het oude centrum van Barneveld is, zoals dat in (te) veel plaatsen is gegaan, gaandeweg verpulverd door het nieuwe. Het is geen schande, maar het is wel jammer dat wij niet meer her en der met verassing om een hoekje kunnen kijken en ons verbazen over hoe het vrogger was. Nee, mijmeren doen we in Barneveld niet. En daarin ligt nu juist de verbinding met het probleem in Voorthuizen.

WAT IS ER GAANDE IN VOORTHUIZEN De laatste tijd staan er regelmatig stukken in de Barneveldse Krant over zeg gerust gevaarlijke ontwikkelingen met betrekking een bij alle Voorthuizenaren bekend en geliefd gebied. Dit gebied bestaat uit de Hervormde Dorpskerk, de oude pastorie, de nieuwe pastorie, het Pastoriebos en omliggende tuin aan de Kerkstraat. Dinsdag 16 februari 2021 werden de bedreigingen in de Barneveldse Krant paginabreed uitgemeten. Op 18 maart 2021 bestaat de Dorpskerk 155 jaar, de toren werd gebouwd tussen 1200 en 1400, het uurwerk is een geschenk van burgemeester Nairac in 1876. Wat een prachtige historische enscenering vormt dit gebied. Unieke rijkdom voor de 11.000 inwoners van Voorthuizen. De Kerkstraat met haar rijks- en gemeentelijke monumenten, waaronder de Pastorie en de Toren, de Oude Kerk en dat gelegen in de oude daarbij horende setting van eeuwenoude bomen, laantjes en groen. Het is een kroonjuweel, een centraal in het dorp gelegen oase die je bijna nergens meer zo ongerept aantreft. Hier blijf je links en rechts kijken. Ja, een mooi en compact stukje vrogger.

HANDEN AF VAN DIT GEBIED En wat nu monumentenprocedures, geen nieuwe monumenten, bestemmingsplannen, toezeggingen en ‘een overzichtelijk dorpsplein met inspirerende bouwvolumes’. Procedures en plannen, het lijkt wel of de beleidsmakers van de gemeente Barneveld deze prachtige locatie aan de Kerkstraat nog nooit persoonlijk in ogenschouw hebben genomen. Dan zouden zij zeker met meer liefde en prudentie over dit gebied spreken en niet met zoveel gemak spreken over deze aantasting van Voorthuizens historie.  Met dit bouwvoornemen doet het gezin ‘Barneveld’ groot onrecht aan haar grootste telg: ‘Voorthuizen’. Géén nieuwe appartementen in deze zeer fraaie, historische en door alle Voorthuizenaren bijzonder gewaardeerde omgeving. Ik roep met vele anderen: handen af van dit gebied! Laat op deze plek het waardevolle vrogger intact. ‘Overzichtelijk dorpsplein’: niet nodig, hier gaat niemand een biertje drinken. ‘Inspirerende bouwvolumes’: onmogelijk, zij leiden tot een regelrechte aantasting van dit, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zeer bijzondere gebied. Voorthuizenaren let op uw zaak, aan de Kerkstraat wordt het nooit mooier. Oproep aan de gemeente Barneveld: zorg ervoor dat dit bouwvolume elders op een minder belastende locatie wordt gerealiseerd. Voorthuizenaren willen ook in de toekomst mijmerend om een hoekje naar hun verleden kunnen blijven kijken.

Een deel van mijn roots ligt in Voorthuizen, vandaar.

G. Engelen
Lunteren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie