Verlaten wegen vanwege de avondklok.
Verlaten wegen vanwege de avondklok. anp / rob Engelaar

Opinie: ‘Avondklok: niemand wordt opgesloten’

26 januari 2021 om 08:27 Opinie

Hierbij reageer ik op de brief van de heer Van den Brink in de Barneveldse Krant van maandag 25 januari 2021 naar aanleiding van een brief van burgemeester Van Dijk. 

Er is sprake van een virus dat over de hele wereld verspreid in het afgelopen jaar honderdduizenden slachtoffers heeft gemaakt. Veel getroffenen komen met ernstige longproblemen in het ziekenhuis. Vele duizenden belanden op de intensive care. Kortom, het is alle hens aan dek om de gevolgen van deze pandemie beheersbaar te krijgen en te houden. Door onze uitstekende gezondheidszorg lukt het hier te lande tot heden nog steeds. We zitten echter wel voortdurend aan de rand van de capaciteit van onze zorg.

Mensen die al maanden overuren draaien om onze ouders, vrienden, kennissen en medeburgers het leven te redden. Denk aan het met regelmaat keren van patiënten, bewassing, bewaking, medicatie, contacten met familie en dat alles met beschermende kleding en het risico dat je als verzorgende tijdens het werk het virus oploopt. Zorgenden die al maanden op hun tenen lopen om de levens van covid-patiënten te redden. De belasting van de zorg is dusdanig dat reguliere zorg wordt afgeschaald. Er wordt zelfs gesproken, mocht het zover komen, over het maken van verschrikkelijke keuzen.  

VIRUS IS GRILLIG Het covid-virus gedraagt zich niet volgens regels die vooraf in een boek zijn vastgelegd. Het virus is grillig. Leek het in de zomer op zijn retour, in de herfst en de winter komt het weer keihard terug. Eind van het afgelopen jaar steken nieuwe varianten van het virus de kop op. Varianten die naar verluidt veel besmettelijker zijn. Varianten waarvan we nog maar af moeten wachten of ze met de beschikbare vaccins kunnen worden bestreden. 

Laten we vooral niet steeds terugkijken en blijven hangen in als / dan redeneringen. Er is geen draaiboek waarin staat hoe gereageerd moet worden op het virus. Het RIVM bepaalt op basis van alle beschikbare kennis en informatie wat er terug kijkend gebeurd is en wat er voor wat betreft het virus in de toekomst verwacht mag worden. Daarop worden adviezen gebaseerd. ‘Onze’ volksgezondheid en de maximale spanwijdte van de gezondheidszorg staan daarbij centraal.

Voor wat betreft nut en noodzaak van de avondklok zou eigenlijk geen nader betoog nodig moeten zijn. In combinatie met beperking van het aantal bezoekers van twee naar één en een aantal andere beperkingen levert het een aanmerkelijke reductie op van contacten. Daargelaten dat de avondklok zich voor een belangrijk deel uitstrekt over het holst van de nacht, een avondklok is een ingrijpende maatregel. De belangrijkste grond ervoor zijn de aan de coronavarianten verbonden onzekerheden, waaronder het grote risico op snelle verspreiding doordat deze variant(en) extra besmettelijk zijn. 

TIJDELIJK We moeten ons realiseren dat dit alles tijdelijk is. De vrijheid waar de heer Van den Brink op doelt betekent niet dat je als individu kunt bepalen wat je wel en niet wilt. In ons land is de vrijheid van het individu vastgelegd in de Grondwet. In ons democratisch bestel is verder vastgelegd hoe met die vrijheid wordt omgegaanIk geef toe dat het ook in ons land schrijnend mis kan gaan, zo is recent gebleken. Toch staat het ons binnenkort weer vrij om onze stem uit te brengen. Dat is vrijheid. De gebeurtenissen van de laatste dagen vormen daarvan geen uiting, integendeel. Zij vormen een inbreuk op die - onze - vrijheid. Vrijheid bestaat in onze gebondenheid aan onze democratisch tot stand gekomen wetten en regels. Iedereen heeft wel regels die hij of zij lastig vindt. Maar afspraak is afspraak we houden ons eraan. Het alternatief is anarchie, maar daar heeft het overgrote deel van onze bevolking - gelukkig - geen oren naar.

Voor nu: laten we even samen de tanden op elkaar zetten en elkaar in het oog houden. Laten we denken aan alle zorgenden die dag en nacht in de weer zijn. Reden genoeg om ons te houden aan de avondklok, die zich echt niet over vijf jaren zal uitstrekken.  

G. Engelen,
Lunteren 

   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie