Afbeelding
Wikipedia

Ecoloog uit Voorthuizen: ‘Tachtig procent minder zweefvliegen in bos bij Garderen’

12 april 2022 om 10:19 Natuur en milieu

GARDEREN (ANP) Het aantal zweefvliegen in de bossen op de Veluwe is de afgelopen veertig jaar met wel 80 procent afgenomen. Dat concluderen onderzoekers dinsdag in een studie die is gepubliceerd in Insect Conservation and Diversity. Zweefvliegen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en zijn na bijen de grootste bestuivers in ons land, aldus de onderzoekers.

Voor het onderzoek telde ecoloog Aat Barendregt uit Voorthuizen, docent aan de Universiteit Utrecht, tussen 1982 en 2021 maar liefst 254 keer zweefvliegen in een gemengd loof- en naaldbos bij Garderen, dat omringd is door andere bossen. Het is voor het eerst dat het aantal zweefvliegen zo consistent en over een langere periode - bijna veertig jaar - op dezelfde plek is geteld.

PESTICIDEN Het onderzochte bos en de omgeving zijn de afgelopen decennia weinig veranderd. De onderzoekers verklaren het verdwijnen van de zweefvlieg dan ook door externe factoren. ,,Zure regen en stikstofdepositie zijn mogelijke verklaringen voor de achteruitgang, alsook de instroom van pesticiden”, zegt Barendregt. Ook andere effecten van klimaatverandering sluit hij niet uit voor de afname.

SOORTEN Behalve dat er minder vliegen zijn geteld, is ook het aantal soorten afgenomen. In 2021 werden er ten opzichte van veertig jaar geleden 44 procent minder soorten zweefvliegen geteld. Sinds de jaren 80 zagen de onderzoekers al dat een aantal zeldzame soorten zweefvliegen verdween.

DUITSLAND Het Nederlandse onderzoek bevestigt eerdere Duits studies naar de langzame verdwijning van de zweefvlieg. Zo werden ook in Duits grasland minder van de insecten waargenomen. ,,Dat de resultaten grofweg vergelijkbaar zijn, zegt dat het in andere ecosystemen net zo dramatisch gesteld is met de zweefvlieg”, aldus een van de onderzoekers Eelke Jongejans, ecoloog bij de Radboud Universiteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie