De jeukrups dient zich weer aan

22 juni 2021 om 11:44 Natuur en milieu PMN
Op verschillende plekken in Barneveld wordt alweer gewaarschuwd voor de jeukrups. Op het witte papiertje in de boom staat de volgende tekst: Pas  op! Eikenprocessierups. Hij zit er nu in!
Op verschillende plekken in Barneveld wordt alweer gewaarschuwd voor de jeukrups. Op het witte papiertje in de boom staat de volgende tekst: Pas op! Eikenprocessierups. Hij zit er nu in!

BARNEVELD Op diverse plekken in de gemeente Barneveld zijn de inmiddels bekende rood-witte linten rondom eikenbomen alweer te vinden, met waarschuwingen voor de eikenprocessierups, ook bekend als ‘jeukrups’ vanwege de brandharen die tot irritatie kunnen leiden. Het aantal overlastmeldingen bij de gemeente Barneveld valt tot nu toe behoorlijk mee, maar daarin kan de relatief koude lente een rol spelen.

De periode globaal vanaf half juni (nu dus) tot half augustus staat inmiddels al enkele jaren bekend als dé tijd voor de eikenprocessierups. Deze rups, die sinds 2005 in toenemende mate voorkomt op eikenbomen in deze gemeente, zorgt dan voor overlast bij mensen. De brandharen van de rups kunnen bij mensen leiden tot hevige jeuk, bultjes, oogklac..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.