Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater vervalt vanaf vrijdag.
Het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater vervalt vanaf vrijdag. Waterschap Vallei en Veluwe

Boeren mogen weer sproeien, maar droogte nog niet opgelost

20 januari 2021 om 13:44 Natuur en milieu

BARNEVELD Waterschap Vallei en Veluwe heft het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater vanaf vrijdag op. Door de neerslag die in december is gevallen, zit er in het merendeel van de oppervlaktewateren, zoals sloten en beken, volgens het Waterschap voldoende water. Dit geldt zowel voor Barneveld als Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude, omdat deze gemeenten allen onder het werkgebied van het Waterschap vallen.

BLAUWE MOTOR Het onttrekkingsverbod werd op 18 mei vorig jaar ingesteld, omdat het neerslagtekort opliep, oppervlaktewateren zoals beken en sloten droog vielen en het grondwaterpeil daalde. Heemraad Henk Veldhuizen: ,,Het is goed nieuws dat er weer voldoende water in ons oppervlaktewatersysteem zit, en tegelijkertijd is er meer neerslag nodig om onze blauwe motor onder de Veluwe op te laden. De droogte van 2020 is nog niet opgelost.” 

NEERSLAGTEKORT In het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe is, ondanks de gevallen neerslag, nog steeds sprake van een neerslagtekort. Het grondwaterpeil in de lage delen van het gebied, zoals de IJsselvallei en de Gelderse Vallei is op normaal niveau. In de hoge delen van het gebied, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug is de grondwaterstand echter nog niet hersteld en meet het Waterschap lagere grondwaterstanden dan normaal. Op de zandgronden is de grondwaterstand nog zeker 20 cm lager dan het langjarig gemiddelde.

Aan grondeigenaren die water besparen, heeft het Waterschap in augustus vorig jaar in totaal €400.000 beschikbaar gesteld om maatregelen te stimuleren die een bijdrage leveren aan het tegengaan van verdroging, die het vasthouden van water bevorderen en die water toevoegen aan de grondwatervoorraad. En ook het waterschap zelf houdt in de hoofdwatergangen zoveel mogelijk water vast om de grondwatervoorraad aan te vullen. ,,Dat doen we door het waterpeil in de hoofdwatergangen zo hoog mogelijk te houden en maatwerk toe te passen om wateroverlast te voorkomen’’, aldus Veldhuizen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie