Er zijn speciale losloopgebieden voor honden.
Er zijn speciale losloopgebieden voor honden. Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer in actie: honden Kootwijkerzand moeten aan de lijn

7 juli 2020 om 18:36 Natuur en milieu

KOOTWIJK Veel hondenbezitters laten hun hond loslopen op het Kootwijkerzand, terwijl dat niet is toegestaan. Staatsbosbeheer kondigt acties aan.

In eerste instantie gaat het om zogeheten 'vriendelijke acties'. Hondeneigenaren met een aangelijnde viervoeter krijgen deze maand als beloning een snack voor hun hond. Na de zomer zegt Staatsbosbeheer strikter te gaan handhaven. Een boete voor een niet-aangelijnde hond in een natuurgebied bedraagt 95 euro en dit bedrag kan verder oplopen als een hond achter wild aanzit. 

VOGELS ,,Het Kootwijkerzand is een aanlijngebied omdat er bijzondere vogels leven die op de grond broeden én de kans groot is dat de hond hen verstoort. Het gaat hier bijvoorbeeld om de boomleeuwerik en de nachtzwaluw die we moeten beschermen'', meldt Staatsbosbeheer. 

JACHTINSTINCT De organisatie wijst ook op het jachtinstinct van honden. Als honden een edelhert of ander wild ruiken, wordt hun instinct geprikkeld en willen ze het dier meestal opsporen. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren en slaan ze op de vlucht zonder om te kijken. Ze verliezen dan kostbare energie en het levert de dieren stress op. Een wild zwijn daarentegen zet zelf de aanval in. Dit is gevaarlijk voor zowel de hond als het wild. De geursporen die honden nalaten, zorgen voor een langdurige verstoring van vogels en wild. In het broedseizoen worden vogelnesten, die enkele keren zijn ‘bezocht’ door honden, verlaten door de ouders.''

Hondenbezitters die hun hond los willen laten lopen, wijst Staatsbosbeheer op de speciale losloopgebieden Kootwijkerduin (parkeren Nieuw Milligenseweg), en Harskamp (Hoog Buurloseweg).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie