Marienke Vos uit Barneveld is vaak in haar keuken te vinden.
Marienke Vos uit Barneveld is vaak in haar keuken te vinden. Erik van 't Land

Marienke uit Barneveld kookt zonder ‘pakjes en zakjes’

29 april 2022 om 14:16 Mensen

BARNEVELD Marienke Vos (42) kookt het liefst met biologische producten en zonder ‘pakjes en zakjes’. ,,Maar natuurlijk eten we niet altijd gezond. Ook bij ons gaat wel eens een diepvriespizza in de oven’’, zegt de sportieve Barneveldse, die graag wandelt of een tocht maakt op haar mountainbike. Vandaag deelt ze één van haar gezonde recepten.

Een zelfgemaakte Zuid-Afrikaanse Bobotie of een vers broodje pulled chicken? Marienke, getrouwd met Jan en moeder van Noëmi (13) en Marijn (10), draait er haar hand niet voor om. ,,’Wat eten we vandaag?’ is een vraag die bij ons thuis iedere dag wordt gesteld. Ik denk dat veel ouders dit herkennen’’, lacht Marienke. Ze vindt het een uitdaging om iedere dag weer iets lekkers en gezonds te bereiden, maar er zijn ook dagen dat ze geen zin heeft om te koken. ,,Ik probeer met de maaltijden de verdeling tachtig procent gezond en twintig procent ongezond aan te houden. Dat lukt meestal aardig, maar ik krijg thuis vanzelfsprekend ook geregeld de vraag wanneer we weer iets ongezonds eten.’’

EXPERIMENTEREN Het thema voeding vond Marienke altijd al interessant, maar na de geboorte van haar dochter besloot ze zich er nóg meer in te verdiepen. Ze ontdekte dat je veel gerechten vrij eenvoudig zelf kunt maken, zonder gebruik te maken van ‘pakjes en zakjes’. ,,Ik ben gaan experimenteren en heb ook veel inspiratie uit kookboeken gehaald. Het was even wennen om alle sauzen en kruidenmixen zelf te maken, maar ik kreeg er al snel handigheid en plezier in. En het eten viel in de smaak.’’ 

Ze kan het iedereen aanraden om eens een puur recept te proberen, bijvoorbeeld uit het kookboek ‘Puur koken zonder pakjes’ van Williene Klinck. ,,Als je klein begint, hoef je niet meteen heel veel kruiden in huis te halen’’, legt ze uit. Zelf heeft ze inmiddels een hele kast vol, maar die voorraad is geleidelijk gegroeid. ,,Als deze manier van koken je bevalt, zul je zien dat je vanzelf gaat uitbreiden.’’

BIOLOGISCH Het grootste deel van haar boodschappen doet de Barneveldse bij Jumbo Groenendijk, waar ze gemiddeld twee keer per week te vinden is. In de boodschappenwagen liggen meestal sowieso enkele biologische producten. ,,Bij vlees, groente en fruit kies ik altijd voor biologisch. Dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt en over het algemeen vind ik dat ‘biologisch’ meer smaak heeft. In mijn moestuintje verbouw ik zelf ook wat groenten.’’ Voor haar zelfgebakken zuurdesembrood haalt ze bij de Jumbo meel van de molen. ,,Ik zou wel iedere week zo’n brood willen bakken, maar het schiet er wel eens bij in omdat er veel tijd in gaat zitten. Daarom heb ik ook een broodbakmachine voor het snellere werk.’’

Naast haar eigen brood bakt Marienke ook geregeld haar beroemde ‘gezondere wafels’. ,,Ik ben het recept ooit ergens tegengekomen en heb er na verloop van tijd mijn eigen draai aan gegeven. Een lekker lunchgerecht!’’

GEZONDERE WAFELS

Ingrediënten
350 gr bio havermout
4 bio eieren
400 ml bio volle melk
1 bio banaan
1 bio courgette
Flinke snuf zout
1 el koekkruiden (evt 1 tl backing soda)
4 el amandelmeel

Mix alle ingrediënten in een ruime kom tot een beslag met de staafmixer. Als het te dun is, kun je het aanvullen met bijvoorbeeld boekweitmeel of rijstmeel. Giet het beslag met een soeplepel in een voorverwarmd en ingevet (kokosolie) wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 4 minuten. Lekker met een plak kaas of als je het wat ongezonder wilt, met chocoladevlokken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Jumbo Groenendijk in Barneveld

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie