Diverse getuigen schoten te hulp toen ze donderdagmiddag een auto in het water zagen tollen.
Diverse getuigen schoten te hulp toen ze donderdagmiddag een auto in het water zagen tollen. Persbureau Midden Nederland

Helden redden echtpaar uit het water: ‘De wereld stond op zijn kop’

Mensen

NIJKERK Toen een Nijkerks echtpaar donderdag met auto en al in het water langs de A28 terecht kwam na een ongeluk, bedachten enkele getuigen zich geen moment en zetten ze een reddingsactie op touw. Twee van deze helden zijn Remco Kompier en Folkert Rosenkamp. Zij schoten direct te hulp om de slachtoffers uit het water te halen.

Bij een ongeval met twee auto’s op de A28 bij Putten raakten donderdagmiddag een man (72) en vrouw (78) uit Nijkerk gewond. Ze kwamen met hun auto in het water terecht. Vrachtwagenchauffeur Remco Kompier was donderdag onderweg naar een klant in Beilen toen hij voor zich het ongeluk zag gebeuren. Hij bedacht zich geen moment toen hij de auto over de weg zag tollen en op zijn zij in het water zag belanden. ,,De auto maakte een pirouette voordat hij het water raakte. Ik dacht eerst dat de mensen in de auto er wel op eigen kracht uit konden komen, maar toen zag ik dat de auto omklapte met het dak in het water.”  

Ik dacht aan mijn baas die vast boos zou zijn omdat ik de vracht te laat zou afleveren bij de klant

HET WATER IN Op dat moment snelde Kompier al richting het water. ,,Het is heel gek wat er door mij heen flitste: ik voelde of mijn telefoon nog in mijn broekzak zat en dacht aan mijn baas die vast boos zou zijn omdat ik de vracht te laat zou afleveren bij de klant. Maar ik ben volop gaan sprinten en sprong vol gas het water in.” Hij heeft geen opleiding als hulpverlener en is zelfs geen BHV-er, maar deze mensen moesten het water uit. ,,Ik dacht dat ik aan de bestuurderskant zat, maar het was doordat de auto was geflipt natuurlijk de bijrijdersstoel. Daar zat een oudere man op. Het heeft me heel veel kracht gekost om de deur open te krijgen door de waterdruk. Er was één ander iemand die het water in was gesprongen en hij hielp de vrouwelijke bestuurder, die op eigen kracht uit de auto kwam.”

Het 72-jarige slachtoffer zat met zijn volle gewicht in de gordel, omdat de auto ondersteboven lag. Kompier kreeg de gordel met geen mogelijkheid los. ,,Ik had aan de man beloofd om hem niet opnieuw onder water te laten gaan, maar het moest wel. Ik heb iets gedaan wat niet verstandig was: ik ben de auto in gekropen en heb hem vanaf het dak omhoog gedrukt. Zo kon ik bij de gordel komen.”

Hij stuurde haar handkusjes door de lucht

HANDKUSJES Toen hij de man eindelijk bevrijd had, hield hij hem boven water en bracht hij hem naar de kant. ,,Ik kan mij de opluchting op zijn gezicht nog zo goed herinneren. De omstanders wilden eerst mij eruit trekken, maar ik sommeerde ze om de man op het droge te krijgen. Toen ik zelf op de kant zat, zag ik dat aan de overkant de man die de vrouw aan de kant had geholpen zijn jas aan haar had gegeven en zelf zonder beschermende kleding tegen de wind zat. Ik ben toen nog een keer het water in gegaan om hem een jas te brengen en ben bij de vrouw gaan zitten, zodat ze tegen mij aan kon leunen.” Hij kan zich het moment dat het echtpaar elkaar aankeek nog goed herinneren: ,,Hij stuurde haar handkusjes door de lucht.”

EMOTIES Uiteraard werd Kompier toen de ambulance kwam ook onderzocht: zijn lichaamstemperatuur was gedaald naar 34 graden. Hij werd naar zijn eigen cabine gestuurd, die hij met zijn kachel veel warmer kon stoken dan in de ambulance. ,,Pas als mijn lichaamstemperatuur 36 graden was, mochten ze mij alleen laten. Ze zijn met mij komen praten over het voorval.” Van de politie mocht hij daarna niet verder rijden dan het benzinestation in de buurt, waar een collega-chauffeur de vrachtwagen ophaalde. Kompier had vrijdag toevallig vrij, maar heeft van zijn baas nog een week vrij gekregen om het voorval even te laten bezinken. ,,Mijn emoties schoten gisteren alle kanten op. Ik wilde soms wat vertellen en dan raakte ik de draad kwijt. Ik krijg ook slachtofferhulp. Het is heel fijn om over wat er gebeurd is te kunnen praten met mensen.”

Voor zijn gevoel is hij in een ‘deken van liefde’ beland. ,,Mensen noemen me een held, maar ik vind het woord held heel moeilijk om te horen. Dit is iets wat elke burger moet doen. Mij interesseerde het niet dat mijn kleding naar de mallemoer zou gaan. Ik kan mij zelfs de watertemperatuur niet herinneren toen ik erin sprong. Dat komt denk ik door de adrenaline.”


Vrachtwagenchauffeur Remco Kompier is één van de helden die het echtpaar uit het water haalde. Foto: Remco Kompier

WERELD OP ZIJN KOP Folkert Rosenkamp was getuige van het ongeluk en besloot ook te gaan helpen. Hij is er zelf nog steeds ondersteboven van. ,,Het was echt schrikken, ik zat lekker in mijn auto relaxed te rijden en in één keer stond de wereld op zijn kop. Voor mij remden een aantal auto’ s en ik zag bestuurders richting de sloot rennen.” Rosenkamp stopte ook gelijk en zag al een paar mensen staan die een menselijke ketting vormden om de drenkelingen uit het water te trekken. ,,De vrachtwagenchauffeur en een andere man hadden net de oude man en vrouw uit de auto gehaald en brachten hen naar de kant om hen door ons op het droge te laten krijgen. Ze waren bijna helemaal verstijfd en blauw van de kou en de schrik.” 

Diverse omstanders brachten doeken en jassen. Rosenkamp trok wat natte kleren bij de man uit en wikkelde de doeken om de man heen. ,,Ik heb hem zo goed als het kon warm gehouden en ben tegen hem gaan praten. Hij was behoorlijk in de war, hij hoestte ook wat modder op uit de sloot en had pijn op zijn borst. Iets verderop lag een auto op zijn kant op de weg. De man vertelde me dat hij samen met zijn vrouw over de weg reed toen hij een harde knal hoorde. De auto begon te spinnen en belandde op zijn kop in de sloot.” 

Ze hadden zichzelf waarschijnlijk nooit kunnen redden in het ijskoude water

Ineens hoorde Rosenkamp iemand huilen. Op de kant aan de andere kant van de sloot zat de vrachtwagenchauffeur met de andere redder, die net ook de vrouw op de kant had gebracht. ,,De vrachtwagenchauffeur heeft alles zien gebeuren. Hij en nog een man waren gelijk in het water gesprongen. Als zij er niet waren geweest, en als niemand dit had zien gebeuren, waren deze mensen vast verdronken. Ze hadden zichzelf waarschijnlijk nooit kunnen redden in het ijskoude water.”  

EMOTIONEEL MOMENT
Het duurde even voor de ambulance ter plaatse was. ,,Op een gegeven moment keek de man naar de overkant van het water, waar zijn vrouw in een weiland zat. Ze zwaaide naar haar man, met een blik van ’dat we dit samen op onze leeftijd nog meemaken en overleven’. Het was voor mij een emotioneel moment.” Toen de hulpdiensten eenmaal waren gearriveerd, besloot ook Rosenkamp zijn weg te vervolgen. ,,Ik heb wel eerst bij het eerstvolgende benzinestation een kop koffie gehaald om alles even te laten bezinken. De politie heeft nog tegen me gezegd: ‘Er zijn genoeg mensen die doorrijden, maar jij en al die andere mensen besloten te helpen’. Maar de grootste helden waren de mannen die direct in het water zijn gesprongen. Chapeau!”

Door Maranke Pater

advertentie
advertentie