Afbeelding
Giro555

Aardbeving: Barneveld doneert 1 euro per inwoner aan Turkije en Syrië

8 februari 2023 om 16:51 Maatschappelijk

BARNEVELD In navolging van verschillende andere gemeenten in Nederland, gaat ook Barneveld 1 euro per inwoner beschikbaar stellen voor noodhulp aan het getroffen rampgebied in Turkije en Syrië. Daarmee zal deze gemeente 62.000 euro overmaken op giro 555, van de samenwerkende hulporganisaties.

Dat meldt de Barneveldse gemeenteraad. Vanavond zal tijdens de raadsvergadering een voorstel hiertoe in stemming worden gebracht, maar op voorhand hebben alle zeven fracties er al hun handtekening onder gezet. ,,We zien dat zich momenteel na de zware aardbeving een vreselijke ramp voltrekt in beide landen’’, aldus de raad. ,,Waarbij nu al 11.000 slachtoffers te betreuren zijn. Er is dringend behoefte aan medische zorg, voedsel, water en onderdak, in een zeer omvangrijk gebied.’’

Barneveld wil graag haar betrokkenheid tonen, meldt de gemeenteraad verder. ,,We zien dat de Barneveldse samenleving massaal in actie komt naar aanleiding van deze ramp. De ramp raakt veel Barnevelders van dichtbij, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het geboorteland of het land waar familieleden wonen.’’ Het plan is om per inwoner van deze gemeente een bedrag van 1 euro uit de gemeentelijke reserve te halen en ter beschikking te stellen ten behoeve van hulp aan de noodlijdende bevolking.

In Barneveld is inmiddels een inzamelingsactie gestart bij de Turkse supermarkt Serhad Van der Zee aan het Oldenbarneveldplein. Veel Barnevelders hebben daar inmiddels kleding, dekens en jassen naartoe gebracht. De inzameling duurt nog tot donderdag. Wie dozen spullen heeft, kan die komen brengen tussen 08.00 en 19.00 uur bij de winkel aan het Oldenbarneveldplein.

De aardbeving vond plaats in de nacht van zondag op maandag in het zuidoosten van Turkije, niet ver van de grens met Syrië.

Wouter van Dijk

advertentie
advertentie
advertentie