Van links naar rechts Arie van Oosterom, de chauffeur uit Oekraïne, Gert Pater en Hans Roelofs bij één van de twee grote generatoren.
Van links naar rechts Arie van Oosterom, de chauffeur uit Oekraïne, Gert Pater en Hans Roelofs bij één van de twee grote generatoren. Cokky Visser

Hulptransport Kootwijkerbroek met generatoren naar Oekraïne

30 december 2022 om 08:50 Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK Twee grote generatoren, tien kleinere en een flinke hoeveelheid dik plastic en zeilen. Dat is de inhoud van het derde hulptransport van de Werkgroep Oekraïne Kootwijkerbroek. Eén van de grote generatoren is bestemd voor een ziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev.   

Een grote vrachtwagen werd donderdag geladen op het terrein van Boon Agrosystems aan de Barnseweg in Barneveld. Dit bedrijf leverde de grote generator voor de energievoorziening in het ziekenhuis en sponsorde deze machine ook voor een deel. De tweede grote generator is bestemd voor de watercentrale in de stad Cherson. Dit om te voorkomen dat het water voor de circa 300.000 inwoners bevriest als de stroom uitvalt bij een raketaanval.

KOUDSTE MAAND Plastic voor kapotte ramen en zeilen om huizen af te dekken, grotendeels gesponsord door zeilmakerij Albers uit Ede, gaan eveneens naar Cherson, waar veel woningen zijn beschadigd. ,,Zowel de generatoren als plastic en zeilen zijn uiterst belangrijk voor hulp in Oekraïne, zeker omdat januari de koudste maand van het jaar is’’, aldus werkgroepvoorzitter Arie van Oosterom.

Vrijwilliger Cokky de Visser benadrukt dat de werkgroep blij is met de hulp van World Partners. Deze organisatie is onder meer voor de werkgroep van de Hervormde Gemeente Kootwijk en Kootwijkerbroek actief in Oekraïne en is goed op de hoogte waar hulp het hardst nodig is. World Partners zorgt er ook voor dat de apparatuur en goederen op de gewenste plek van bestemming komen, zegt De Visser. ,,De apparatuur blijft eigendom van World Partners, zodat niet andere partijen de generators met veel geld overkopen. In Oekraïne heeft Word Partners een contactpersoon ter plekke, die namens ons en op basis van een contract de generator aan het ziekenhuis in Kiev overhandigt.’’

HULP UIT REGIO De kosten voor de twee grote generatoren bedragen samen circa 24.000 euro. Eén generator is inmiddels door de werkgroep gefinancierd, met financiële steun van de Hervormde Gemeente Kootwijk en Kootwijkerbroek. De werkgroep heeft veel hulp gekregen, ook vanuit uit de regio, zegt De Visser. ,,Er werden onder meer dekens, dekbedden, rolstoelen en speelgoed gebracht. En vorige week waren er drie oliebollenmarkten met een prachtige opbrengst van 3.500 euro. Bakkerij Waal zorgde voor de oliebollen en sponsorde een groot deel van de kosten. Veel dank aan alle enthousiaste gevers.’’ 

MENSENLEVENS Donaties zijn welkom op de bankrekening van Diaconie Kootwijkerbroek, NL50 RABO 0373738021. ,,Onze hulp kan mensenlevens redden. En mensen die een gift doen, kunnen er zeker van zijn dat goed materiaal een juiste bestemming krijgt’’, stelt Cokky de Visser. De Kootwijkerbroekse werkgroep is bereikbaar via Jeannette Kroon (Kootwijkerbroek, 06-22365319) of Cokky de Visser (Kootwijk, 06-30759958).

Werken bij het licht van een mobiele telefoon in het ziekenhuis in Kiev.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie