Boer Brouwer uit Stroe schrikt van nazivlag bij snelweg. ,,Hier hebben wij helemaal niets mee te maken."
Boer Brouwer uit Stroe schrikt van nazivlag bij snelweg. ,,Hier hebben wij helemaal niets mee te maken." Jordy van Huigenbos

Boeren schrikken van nazivlag bij Stroe

Maatschappelijk

STROE (ANP) - Aan een viaduct onder de A1 bij Stroe is in de nacht van zaterdag op zondag een hakenkruisvlag opgehangen. Dat bevestigt een woordvoerster van de politie Oost-Nederland na berichtgeving van De Gelderlander. De politie heeft er nog niemand voor aangehouden, meldt de woordvoerster.

Het ophangen van een nazivlag is strafbaar. “Onze collega’s zijn hier zeer alert op”, zegt ze. “Onze collega’s zijn nog niet eerder een vlag tegengekomen.” Of het incident te maken heeft met de boerenprotesten is onduidelijk.

De Gelderlander meldt dat in dezelfde nacht bij Stroe autobanden in brand zijn gestoken. Ook zijn zaterdagavond bij de A15 in een zuidelijker deel van Gelderland meerdere hooirollen in brand gezet. Deze branden waren dicht bij Ochten en Dodewaard.

Midden in de nacht kwam de melding binnen: langs de A1 Bij Stroe hing op een viaduct een hakenkruisvlag naast brandende autobanden. Inwoners van het dorp zijn geschrokken. “Hier hebben wij absoluut niets mee te maken,” zegt boer Gert-Jan Brouwer tegen Omroep Gelderland.

Wie de vlag heeft opgehangen en de brand heeft veroorzaakt, is nog onbekend. Er is niemand aangehouden. De politie laat weten dat er informatie wordt verzameld voor een eventueel later onderzoek.

De Joodse belangenorganisatie CIDI noemt het ‘niet zomaar een hakenkruisvlag’. ,,Dit is exact de vlag van nazi-Duitsland. Bekladdingen met een hakenkruis zien we wel vaker, maar deze vlag associeert men nog sneller met haat en geweld”, reageert Aron Vrieler van het CIDI.

advertentie
advertentie