Theo Bos (VVD) en Henk Wiesenekker (CU) hielden eerder dit jaar al een pleidooi voor de thuisbatterij.
Theo Bos (VVD) en Henk Wiesenekker (CU) hielden eerder dit jaar al een pleidooi voor de thuisbatterij. ...

Barneveld stimuleert ‘thuisbatterij’

19 juli 2022 om 09:58 Maatschappelijk

BARNEVELD Met een subsidieregeling wil de gemeente Barneveld het voor inwoners makkelijker maken om een thuis- of buurtbatterij aan te schaffen. Dat is een systeem waarbij duurzame energie afkomstig van zonnepanelen, opgeslagen kan worden.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders. De gemeente gaat aanschaf van de thuisbatterij opnemen in de zogeheten ‘nadere regels’ voor de lening die mensen kunnen afsluiten voor ‘toekomstbestendig wonen.’ Binnen die regeling kunnen mensen een lening aanvragen voor maatregelen ter verduurzaming van hun huis.

WANKEL STROOMNET Het college neemt dat besluit, naar aanleiding van een oproep daartoe van de ChristenUnie en VVD, eerder dit jaar. De fracties stelden in een gezamenlijke brief met vragen aan het college dat deze batterijen kunnen bijdragen aan het plan om niet te afhankelijk te zijn van een wankel stroomnet. Door gebruik te maken van thuisopslag van opgewekte stroom, vermindert de druk op het elektriciteitsnetwerk. ,,Opslag van energie is met name bij zonne-energie belangrijk, omdat zonnepanelen alleen overdag energie leveren’’, stelt het college. Meer in het algemeen stimuleert het systeem investeringen in duurzame energie.

ZONNEPANELEN In de subsidieregeling ‘toekomstbestendig wonen’ zitten al regels voor investeringen in onder meer zonnepanelen, woningisolatie en warmtepompen. Volgens ChristenUnie en VVD maakt de thuisbatterij het voor inwoners mogelijk om te investeren in zonnepanelen in een tijd dat teruglevering van groen opgewekte stroom aan de energiemaatschappij door hoge belasting op het netwerk minder mogelijk is. Recent werd duidelijk dat Liander verwacht dat de maximale stroomcapaciteit in Barneveld niet eerder dan in 2024 verhoogd kan worden. Landelijk is het plan om de komende vier jaar zo’n honderdduizend huishoudens in Nederland te voorzien van een thuisbatterij. Om dat te stimuleren, is het plan om middels subsidie dertig procent korting te geven op de thuisbatterij, die afhankelijk van de opslagcapaciteit tussen de 4.000 en 10.000 euro kost.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie