Holzenbosch in Voorthuizen.
Holzenbosch in Voorthuizen. heliflight.nl

Barneveld start derde opvanglocatie voor Oekraïners, in nieuwbouwhuizen

Maatschappelijk Vluchtelingen Oekraïne

VOORTHUIZEN In de Voorthuizense nieuwbouwwijk Holzenbosch start begin juli de derde gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dat meldt de gemeente Barneveld. Acht sociale huurwoningen aan Hooihuis en Dwarshuis, die nu nog in aanbouw zijn, worden ingezet voor tijdelijke opvang, voor minimaal een half jaar en maximaal twee jaar.

Daarmee komt er extra plek vrij voor ongeveer veertig vluchtelingen uit Oekraïne. De woningen worden gemeubileerd ingezet voor gezinnen van gemiddeld vijf personen. Vier gezinnen komen uit één van de twee andere gemeentelijke opvanglocaties in De Glind en Voorthuizen, de vier andere gezinnen stromen door, nadat ze tijdelijk werden opgevangen bij particulieren. De ruimte die vrijkomt op de andere locaties, wordt weer beschikbaar gesteld voor nieuwe vluchtelingen.

De acht woonhuizen die nu beschikbaar komen, staan verspreid over twee blokken en maken deel uit van een project van in totaal zestien sociale huurwoningen. De andere acht woningen zijn via Woningstichting Barneveld regulier verhuurd aan mensen die nog op de wachtlijst stonden voor een sociale huurwoning. De Oekraïense gezinnen kunnen maximaal twee jaar in de huizen blijven wonen. Hoe lang de opvang in Holzenbosch uiteindelijk blijft bestaan, hangt af van de situatie in Oekraïne. Zodra de huizen weer leeg komen, worden ze ingezet voor reguliere verhuur. 

Met dit derde opvangproject, vangt de gemeente Barneveld straks op drie locaties in totaal zo’n 175 vluchtelingen uit Oekraïne op. Ongeveer honderd vluchtelingen vonden al een plek in het voormalige YMCA-gebouw in De Glind en in huize De Parel, één van de gebouwen op landgoed De Pauwenhof in Voorthuizen, is ruimte voor zo’n 35 vluchtelingen. Daarnaast vinden op verschillende locaties bij particulieren in de gemeente Barneveld Oekraïense vluchtelingen momenteel onderdak. Eind mei waren er bij de gemeentelijke basisadministratie bijna tweehonderd vluchtelingen uit dit land ingeschreven.

Wouter van Dijk

advertentie