Met de energietoeslag moet de pijn van de hogere energierekening voor minima worden verzacht.
Met de energietoeslag moet de pijn van de hogere energierekening voor minima worden verzacht. anp / Koen van Weel

Barneveld keert energietoeslag vanaf deze week uit

7 april 2022 om 12:20 Maatschappelijk

BARNEVELD De eerste groep mensen met een laag inkomen kan vanaf deze week een tegemoetkoming voor hun energierekening verwachten. De gemeente Barneveld start met de uitkering van de energietoeslag van 800 euro, de regeling waarmee de rijksoverheid probeert de pijn van hogere energiekosten te verzachten. 

De afgelopen weken werkte de gemeente aan een systeem waarbij mensen die in aanmerking komen voor de regeling een aanvraag kunnen indienen. 

,,Het was wachten op de landelijke richtlijn voor deze regeling, maar we staan nu helemaal in de startblokken”, zegt wethouder André van de Burgwal. ,,Mensen die leven op het niveau van 120 procent van de bijstandsnorm kunnen er aanspraak op maken.”

INWONERS BEREIKEN De gemeente Barneveld staat nu voor de uitdaging om de inwoners te bereiken die wel aan de voorwaarden voor de regeling voldoen, maar die nu nog niet in beeld zijn. 

,,De mensen met een bijstandsuitkering kennen we, die kunnen het geld deze week al verwachten”, aldus de wethouder. ,,Hetzelfde geldt voor mensen die gebruik maken van onze eigen minimaregelingen of die in de schuldhulpverlening zitten. Maar we weten dat de doelgroep veel breder is. Momenteel gaan we ervan uit dat we ongeveer twee derde van deze groep nog niet in beeld hebben. Deze mensen kunnen zich via de website van de gemeente melden. Mocht mensen er nu op rekenen dat ze de toeslag automatisch gaan ontvangen, maar zien ze het geld nog niet op de bankrekening, dan moeten zij ook aan de bel trekken.”

EINDAFREKENING De wethouder roept de mensen die gebruik maken van de regeling op om de toeslag ook echt in te zetten voor de hogere energierekening. ,,Het is misschien verleidelijk om het geld voor het dagelijkse levensonderhoud of andere zaken te gebruiken. Er is heel veel duurder geworden. Maar bewaar het geld echt voor de energierekening. Afhankelijk van het type contract dat je hebt, kan het zijn dat je de échte financiële pijn pas gaat voelen bij de eindafrekening voor gas en stroom, aan het eind van het contractjaar. En dan moeten sommigen misschien honderden euro’s bijbetalen, zonder dat ze er erg in hadden. Dat moet je niet hebben.” 

Huishoudens die de afgelopen periode acuut in de financiële problemen zijn gekomen, kunnen eveneens contact leggen met de gemeente, dan gaat die kijken wat er op zeer korte termijn mogelijk is, aanvullend op de energietoeslag.

1.700 HUISHOUDENS Vorige week meldde deze krant dat de gemeente ervan uitgaat dat zo’n 1.700 huishoudens in aanmerking komen voor de toeslag. 

Ook werd duidelijk dat de meeste van hen momenteel nog niet direct in grote problemen zijn gekomen. Dat weet de gemeente dankzij een belronde langs Barneveldse minima, vertelt beleidsmedewerker Janine Kervel. ,,De energietoeslag werd in december door het rijk aangekondigd. Toen hebben we contact gezocht en konden mensen door een contactformulier reageren. De afgelopen weken hebben we een deel van deze mensen gebeld. Daaruit werd ook duidelijk dat, als het om energieverbruik gaat, ook meespeelt dat de woningen van de doelgroep niet altijd goed zijn geïsoleerd.”

TOCHTSTRIPS Voor deze inwoners staan medewerkers van het gemeentelijk Energieloket klaar voor advies om met kleine isolatiemaatregelen in huis de energierekening verder te verlagen. ,,Niet alleen voor minima, maar voor alle inwoners”, aldus de wethouder. ,,Denk aan tochtstrips of radiatorfolie. Tenslotte gaat voor iedereen gaat de rekening omhoog. Maar voor minima komt het natuurlijk hard aan. Onze mensen denken graag mee.”

GIFT Inwoners van de gemeente van 21 jaar of ouder met een inkomen tot maximaal 120 procent van de bijstandsnorm komen voor de energietoeslag in aanmerking. Ze hoeven het geld niet later terug te betalen; het gaat om een gift. Ook hoeft er geen belasting over te worden betaald. Bovendien heeft de toeslag geen invloed op de zorg- of huurtoeslag.

FORMULIER Meer informatie is te vinden via www.barneveld.nl/energietoeslag. Daar kunnen mensen die denken in aanmerking te komen voor de toeslag nu hun gegevens achterlaten. Zodra het aanvraagformulier klaarstaat, krijgen zij bericht.

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie
advertentie