Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Pro’98 pleit voor denktank over toekomst agrarisch gebied

19 februari 2022 om 12:31 Maatschappelijk Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD Omdat het buitengebied van Barneveld de komende jaren een flinke metamorfose wacht, is het goed om nú al na te denken over toekomstscenario’s. Dat kan het best door er zo veel mogelijk partijen bij te betrekken, bijvoorbeeld binnen een ontwikkelingsmaatschappij.

Dat stelt de Barneveldse politieke partij Pro’98 in haar verkiezingsprogramma. Een nog op te richten ‘Ontwikkelingsmaatschappij Vitaal Platteland’ moet wat Pro’98 de regie oppakken, om te voorkomen dat het buitengebied verloedert wanneer boeren stoppen of op een andere manier willen gaan werken. ,,Vergelijk het met het actieprogramma om in de regio verloedering van vakantieparken tegen te gaan’’, zegt lijsttrekker Arjen Korevaar. 

Die denktank moet volgens de partij bestaan uit twee onderdelen: een ontwikkelbedrijf en een fonds. Met het ontwikkelbedrijf kunnen volgens Pro’98 projecten worden opgepakt om samen met boeren te onderzoeken op welke manier een bedrijf omgevormd kan worden naar natuurinclusieve landbouw, hoe een ondernemer andere functies voor zijn bedrijf kan opstarten of bij bedrijfsbeëindiging. Het fonds moet daarnaast de financiële ondersteuning voor projecten bieden, bijvoorbeeld door garanties, leningen of bijdragen beschikbaar te stellen. Binnen de ontwikkelingsmaatschappij moet wat de partij betreft nadrukkelijk de samenwerking worden gezocht met buurgemeenten, regio Foodvalley en de provincie Gelderland.

REGIE Korevaar: ,,We staan de komende jaren voor een grote uitdaging als het gaat om de ontwikkeling van het buitengebied. Niet alleen door de discussie over stikstofuitstoot, fijnstof en schone lucht, maar ook door de gewenste omvorming naar natuurinclusieve landbouw, en door vergrijzing en een daarmee samenhangend tekort aan opvolging. Daarom is het van belang dat we nu met elkaar de regie nemen en zo boeren ondersteunen.’’ André van de Burgwal: ,,Wat we moeten zien te voorkomen, is dat door simpelweg boerenbedrijven uit te kopen er een kaalslag ontstaat in het buitengebied. We moeten juist samen met de agrariërs zorgen voor een goed toekomstperspectief, door te helpen in het omvormen van hun bedrijf of te zoeken naar een ander bedrijfsmodel.’’ Korevaar: ,,Wat we óók moeten voorkomen, is het ‘shoppen met sloopmeters’ om maar op andere plekken woningen en wegen te kunnen realiseren.’’

NIEUWE ONTWIKKELINGEN Dat het aantal boerenbedrijven in de gemeente Barneveld de komende jaren zal verminderen, is volgens Korevaar een logisch verhaal. Het is een landelijke ontwikkeling, vaak doordat een bedrijf door een jongere generatie niet wordt overgenomen. Waren er in 2000 in Nederland in totaal nog bijna 100.000 land- en tuinbouwbedrijven, in 2020 waren dat er nog ruim 52.000. ,,De ruimte die vrijkomt in het buitengebied, geeft perspectief voor nieuwe ontwikkelingen’’, zegt hij. ,,Zo zien wij graag meer natuurinclusieve landbouw, in combinatie met nieuwe natuur waarbij verschillende gebieden met elkaar verbonden worden, in de vorm van bossen, parken en landgoederen. Dat geeft mogelijkheden voor dieren om zich gemakkelijker te verplaatsen. Dat is ook beter voor de insecten, die op hun beurt weer een belangrijke rol spelen in natuurlijke bestrijding van plaagdieren, als alternatief voor bestrijdingsmiddelen. Meer in het algemeen komt het erop neer: als we willen dat boeren een andere koers varen, moeten we daar met z’n allen inzet voor plegen.’’

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie