Afbeelding
ANP / Rob Engelaar

Barneveld zoekt nieuwe AED’ers

18 mei 2021 om 08:02 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor het AED-netwerk in deze gemeente. Deze mensen krijgen een cursus hoe om te gaan met zogeheten defibrillators, apparaten waarmee mensen met hartfalen gereanimeerd kunnen worden. De nieuwe vrijwilligers zijn nodig, vanwege uitbreiding van het AED-netwerk.

Dat meldt de gemeente. Eerder werd al bekend dat er de komende tijd acht AED-apparaten bijkomen, in de dorpskernen van Stroe, Garderen, Terschuur, Zwartebroek en Kootwijkerbroek. Om deze apparaten daadwerkelijk in te kunnen zetten, zijn er in de buurt ven elk apparaat voldoende getrainde burgerhulpverleners nodig. ,,In levensbedreigende situaties kunnen burgerhulpverleners het verschil maken, door alvast te starten met reanimeren en een AED te gebruiken’’, zegt wethouder Hans van Daalen.

Vrijwilligers die zich aanmelden, krijgen via veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) een gratis cursus reanimatie aangeboden. Aanmelden kan via aednetwerkbarneveld@vggm.nl.. Mensen die in de buurt van één van de acht nieuwe AED-apparaten wonen en al in het bezit zijn van een geldig reanimatiecertificaat, kunnen zich aanmelden via www.hartslagnu.nl. Daarna zijn zij ook oproepbaar voor inzet van de AED’s.

Met de nieuwe uitbreiding, hoopt de gemeente Barneveld een dekkend AED-netwerk te krijgen, volgens de gemeente uniek in deze regio. In Kootwijkerbroek moeten er drie AED-kasten bijkomen, in Garderen twee, en in Terschuur, Zwartebroek en Stroe één per dorpskern. De juiste locaties in deze dorpen worden besproken met VGGM. Een kast kan echter pas worden opgehangen als er in de buurt voldoende vrijwilligers zijn. Wat helpt, is dat de gemeente recent besloot het minimaal benodigde aantal vrijwilligers per nieuwe AED-locatie te verlagen van 25 naar 15 burgerhulpverleners.

Barneveld werkt sinds 2008 aan het AED-netwerk. Inmiddels zijn in Barneveld ruim achthonderd hulpverleners aangesloten op het AED-netwerk. Aanvullend op de ‘vaste’ locaties waar de defibrillators hangen, beschikt de brandweer over de zogeheten First Responderwagen, een speciaal uitgerust brandweervoertuig, bemenst door drie opgeleide brandweerlieden. Ook de ambulancedienst vervult in dit geheel een rol. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie