Afbeelding
Wouter van Dijk

Ondanks verbod toch Luilakbrommers in Barneveld

27 april 2021 om 07:07 Maatschappelijk

BARNEVELD Ondanks een ‘Luilakverbod’ in Barneveld op Koningsdag, waren er dinsdagochtend vóór vijf uur tot na zeven uur op verschillende plekken toch lawaaierige brommers te horen. Luilakkers bleken zich niets aan te trekken van het verbod en reden alleen of in kleine groepjes door het dorp met speciaal hiervoor geprepareerde brommers. Het parkeerterrein achter het Schaffelaartheater in Barneveld hielden ze aan als ontmoetingsplek, om van daaruit met hun brommers het dorp in te rijden. De politie reed hier en daar ook rond. Of er ook boetes zijn uitgeschreven, is momenteel niet bekend.

Luilakken, de ‘traditionele wekservice’ in de vroege uurtjes van Koningsdag, gebeurt al jaren in Barneveld, maar was dit jaar, evenals vorig jaar, door de gemeente Barneveld verboden vanwege de coronacrisis. In 2019 ontstond na afloop van Koningsdag een maatschappelijke en politieke discussie over luilak, nadat inwoners meldden er erg veel last van te hebben gehad. Naar aanleiding daarvan was het plan ontstaan om het luilakken meer te reguleren, met afspraken over onder meer de starttijd, verkeersregels en de route, om de overlast te beperken en zo het fenomeen veilig en feestelijk te houden. 

De gemeente Barneveld meldde maandag nog in deze krant dat Luilakken dit jaar niet toegestaan is. Al was hier met de Luilakkers zelf geen contact over geweest. ,,We hebben dus ook geen afspraken hierover met ze gemaakt’’, aldus een woordvoerder.

Dat de meningen over Luilakken nog altijd verdeeld zijn, blijkt ook nu weer uit reacties op sociale media. Waar de één zich afvraagt of er wel voldoende gehandhaafd is tegen overlast, steekt de ander de Luilakkers een hart onder de riem, vanwege de traditie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie