Afbeelding
Pauw Media

Fietsersbond: ‘Fietspaden in Barneveld matig verlicht’

2 november 2020 om 09:41 Maatschappelijk

BARNEVELD De verlichting van fietspaden in de gemeente Barneveld is onder de maat. Dat stelt de landelijke Fietsersbond aan de hand van eigen onderzoek, in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Veilig Verkeer Nederland: slechts 26,3 procent van alle (brom)fietspaden in de gemeente Barneveld is goed verlicht. 

In de gemeente Barneveld is 37,6 procent van de fietspaden beperkt verlicht en op 30,1 procent van de wegen in de gemeente Barneveld zijn helemaal geen lantaarns te vinden. Volgens woordvoerder Martijn van Es zijn de fietspaden in hiermee ‘matig’ verlicht en laat de gemeente Barneveld op dit vlak het een en ander liggen. ,,In de cijfers valt vooral het hoge aandeel fietspaden op dat beperkt is verlicht”, zegt hij. ,,Het is bijzonder dat dit aandeel het hoogst is in een gemeente. Dit betekent dat je met het nemen van een beperkt aantal maatregelen het niveau al behoorlijk kunt opschroeven. Het is niet superdramatisch gesteld met de verlichting in Barneveld, maar het kan echt beter.”

Het percentage goed verlichte fietspaden in de gemeente Barneveld valt onder andere tegen, doordat volgens de Fietsersbond het percentage verlichte fietspaden in gemeenten met veel wegen in de bebouwde kom hoger is dan in gemeenten met veel wegen buiten de bebouwde kom, zoals Barneveld. ,,Maar je zou verwachten dat je dan een groter aandeel van ‘niet verlichte’ fietspaden zou krijgen”, aldus Van Es. ,,Dit wil zeggen dat de basisstructuur in Barneveld er over het algemeen wel is.” 

In de regionaal cijfers is terug te zien dat de fietspaden in gemeenten met een kleiner oppervlak buitengebied vaak beter verlicht zijn. In de gemeente Veenendaal is bijvoorbeeld 91 procent van de (brom)fietspaden goed verlicht. Van de andere omliggende gemeenten komt Amersfoort (79 procent) het dichtst in de buurt. Daarachter volgen Leusden (52,3 procent), Scherpenzeel (50,5 procent) en Nijkerk (49,8 procent). Alleen in Renswoude betitelde de Fietsersbond een minder groot aandeel van de fietspaden als ‘goed’ verlicht: 21,9 procent.

Een fietspad is volgens de Fietsersbond goed verlicht als lichtmasten, die lager zijn dan acht meter, niet meer dan zestig meter uit elkaar staan. Als masten hoger dan acht meter zijn, mogen ze niet meer dan tachtig meter uit elkaar staan. Ze zijn ‘beperkt verlicht’ als de afstanden groter zijn en ‘niet verlicht’ als openbare verlichting ontbreekt, of wanneer verlichte kruispunten zo ver uit elkaar liggen dat je het volgende kruispunt niet kunt zien vanwege de grote afstand of bochten. De paden zijn beoordeeld door een grote groep vrijwilligers uit de regio. 

JONGERENRAAD De Jongerenraad Barneveld kaartte de matig verlichte fietspaden in het voorjaar van 2018 aan bij de gemeente Barneveld. Ze pleitte voor een plan om de kwaliteit van de verlichting, en daarmee de veiligheid, op verschillende plekken flink te verbeteren. De Appelseweg en de Zeumerenseweg in Voorthuizen, de Garderbroekerweg en Wesselseweg in Kootwijkerbroek en de Nederwoudseweg, Scherpenzeelseweg en Wencopperweg in Barneveld werden door de jongeren benoemd in hun top 10 van slechtst verlichte wegen.

BELEIDSPLAN De gemeente Barneveld nam het pleidooi van de Jongerenraad ter harte en ging aan de slag met het beleidsplan voor alle soorten licht in de openbare ruimte. Hierin worden dus niet alleen de fietspaden maar ook andere lichtbronnen als reclameverlichting, aanstraalverlichting en verlichting van sportvelden en bedrijven meegenomen. Het plan wordt naar verwachting volgende maand behandeld in de Barneveldse gemeenteraad.

KWALITEIT De Fietsersbond nam ook de kwaliteit van de (brom)fietspaden onder de loep. Die van de Barneveldse fietspaden is in de regio gemiddeld. 68,8 procent van de fietspaden wordt hier als kwalitatief ‘goed’ bestempeld. De gemeenten Scherpenzeel (49 procent) en Renswoude (54,4 procent) en Amersfoort (58,1 procent) blijven hier op achter, terwijl onder andere Ede (77,3 procent), Putten (77 procent) en Veenendaal (85,5 procent) het beter doen.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie