Vooraan: Evert-Jan Blankespoor (rechts) en Ceel van Doorn. Staand, van links naar rechts: Wilma Gorissen, Roely Willems en Minke van Eekhout.
Vooraan: Evert-Jan Blankespoor (rechts) en Ceel van Doorn. Staand, van links naar rechts: Wilma Gorissen, Roely Willems en Minke van Eekhout. Rik Bronkhorst

'Een avondje zwieren om nooit te vergeten'

4 december 2019 om 18:58 Maatschappelijk

BARNEVELD Ouderen een avondje heerlijk elegant laten zwieren over het ijs, dat is wat een groep enthousiaste vrijwilligers voor ogen heeft. Speciaal voor senioren is er op dinsdag 10 december een schaatsavond in de Midden Nederland Hallen. ,,We denken dat veel ouderen het zwieren nog wel kennen.”

Dat zegt Wilma Gorissen van Ons Bedrijf. Ze zit samen aan tafel met zwierders Evert-Jan Blankespoor en Ceel van Doorn, Minke van Eekhout en Roely Willems van Welzijn Barneveld en Henny Blokhuis van ZieZo!, de evenementenorganisator namens de Midden Nederland Hallen. ,,Zwieren is een oudhollandse ijssport”, legt Van Doorn uit. ,,Het is een soort van kunstschaatsen. Vroeger werd het erg veel gedaan. Je beweegt, vaak in tweetallen, sierlijk over het ijs.”

Het idee voor de avond is ontstaan bij Ons Bedrijf en Welzijn Barneveld. ,,We wilden graag iets voor ouderen organiseren”, vertelt Gorissen. ,,Wat is er nou leuker dan een avondje zwieren óf gezellig samen kijken naar schaatsen? We klopten met het idee aan bij de Midden Nederland Hallen en zij waren gelijk enthousiast. Toen hebben we de zwierders erbij betrokken, en hier zitten we dan”, lacht ze.

,,Het unieke aan de schaatssport is, dat je het samen met iedereen kan doen. Dat gebeurde vroeger al”, voegt Blankespoor toe. ,,Het maakte niet uit of je diegene kende, maar zwieren kan met iedereen, dat was vroeger al zo. Dat spreekt ons erg aan. Het is een heel laagdrempelige sport. Gewoon lekker glijden over het ijs.”

SCHOOLKLASSEN ,,En daar lenen de Midden Nederland Hallen, waar vanaf 7 december 750 m2 ijs ligt, zich uitstekend voor”, vult Blokhuis aan. ,,Hier wil de directie graag aan meewerken.” De ijsbaan wordt de komende weken vaker ingeschakeld voor maatschappelijke doelen, zo legt ze uit. ,,Zo komen er ook schoolklassen schaatsen.”

KERSTBOOM Er wordt een gezellige sfeer neergezet, zo beloven de initiatiefnemers enthousiast. ,,De ijshal wordt prachtig aangekleed, met onder meer kerstbomen. Iedereen krijgt het er warm van. Dat is de bedoeling in ieder geval”, grapt Willems. ,,Ook als je als oudere niet weet wat zwieren is, kun je gerust komen. Samen zijn is het belangrijkste.”

,,Iedereen die kan zwieren mag meedoen om de ouderen te laten genieten”, stelt Van Eekhout. ,,Maar ook ouderen die kunnen zwieren zijn van harte welkom op het ijs.” Voor de anderen is er ruimte om te genieten. De organisatie zorgt voor eten en drinken.

De avond op de Barneveldse ijsbaan duurt van 18.00 tot 21.00 uur. Vanaf 17.45 zijn belangstellenden welkom. Aanmelden is mogelijk via aanmelden@welzijnbarneveld.nl of 0342-745004. Inmiddels hebben 120 geïnteresseerden dat gedaan. ,,Het wordt een avond om nooit te vergeten.”

advertentie
advertentie
advertentie