Duidelijk taal, voorop deze tractor.
Duidelijk taal, voorop deze tractor. Adriaan Hosang

Boze Renswoudse en Scherpenzeelse boeren onderweg naar Den Haag

1 oktober 2019 om 08:40 Maatschappelijk

RENSWOUDE Om vijf uur vanochtend vroeg zijn vanuit Renswoude zo'n vijftig boeren per tractor vertrokken naar Den Haag voor de landelijke protestactie. Ze hadden zich verzameld bij veehouder Blaauwendraat aan de Arnhemseweg, om daarna via Scherpenzeel naar het Malieveld in Den Haag te vertrekken.  

Boeren in heel Nederland vinden dat ze onevenredig de schuld krijgen van onder meer de milieuproblemen. Rond de presentatie van het stikstofrapport klonken stemmen van onder meer D66 om de veestapel te halveren. De commissie Remkes pleitte vervolgens in haar rapport dat boeren in de buurt van natuurgebieden moeten worden uitgekocht. Met het protest willen de boeren duidelijk maken dat zij het meer dan zat zijn steeds in een negatief daglicht te worden geplaatst. 

Bij de boerderij 'de Wachteldonk' aan de Arnhemseweg was het dinsdagochtend al vroeg dag. Daar verzamelden de Renswoudse boeren zich voor de tocht naar Den Haag. Vooraf werd op de deel even genoteerd wie er aanwezig waren. En er was koffie met koek. Een verslaggever van de NOS maakte een reportage. Even voor 05.00 uur sprak Evert Blaauwendraat de deelnemers, waaronder ook diverse dames, toe en gaf hij instructies hoe te handelen bij bijvoorbeeld pech onderweg ,,Hebben jullie allemaal je 06 nummer doorgegeven, dat is wel zo handig", besloot hij. Daarna zette de stoet zich in beweging naar Scherpenzeel om daar de volgende groep agrariërs op te pikken .

De ANWB verwachtte gisteren dat zo'n 10.000 demonstranten en 2.500 trekkers aan het protest mee zullen doen. Vanochtend stond op de wegen al meer dan 1000 kilometer file. Vooral rond Utrecht staat het vast.

Tussen 13.00 en 15.00 uur is er op het Malieveld een programma met sprekers.

Het opstellen van de deelnemers gebeurde in het weiland
De deelnemers krijgen de laatste instructies, voor vertrek.
De lange rij tractoren vanuit Renswoude op de Dorpsstraat, op weg naar de collaga's in Scherpenzeel
Evert Blaauwendraat wordt geinterviewd door de NOS.
Onder de deelnemers aan het protest ook diverse dames
Een agrarier in spe wordt geinterviewd door de NOS
Ook de voerleverancier doet een duit in het zakje en is duidelijk.
advertentie
advertentie
advertentie