Buitenzijde kamerscherm Giacomo Balla.
Buitenzijde kamerscherm Giacomo Balla. Kröller-Müller

Ruim miljoen euro voor nieuwe kunst Kröller-Müller Museum

14 mei 2021 om 09:14 Kunst

OTTERLO Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft met steun van de BankGiro Loterij drie futurische kunstwerken gekocht voor een totaalbedrag van 1.057.000 euro. Dit geld is door de loterij toegezegd uit de opbrengsten over het jaar 2020, meldt het museum in een persbericht. 

De werken zijn een kamerscherm van Giacomo Balla, een tekening van Alexander Bogomazov en een schilderij van Jules Schmalzigaug. Directeur Lisette Pelsers meldt trots te zijn dat het Kröller-Müller het enige museum in Nederland is dat het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in de vaste opstelling kan laten zien. 

ITALIAANS Het kamerscherm (paravento) van Giacomo Balla (1871-1958) is het derde werk dat sinds 2013 van deze Italiaanse futurist is aangekocht. Het kunstwerk van olieverf op hout (124 x 115,5 centimeter, gemaakt in 1916-1917) is één van de vier overgebleven kamerschermen van Balla, waarvan zich er twee in de collectie van het Kröller-Müller bevinden.

,,Paravento is een mooi voorbeeld van het futuristische streven naar een nieuwe, eigentijdse vormgeving van het hele leven’’, licht het museum toe. ,,De futuristen beperkten zich niet tot de beeldende kunst, maar ontwierpen en produceerden een grote variëteit aan gebruiksvoorwerpen, van meubels en tapijten tot keramiek en boeken en ze hielden zich bezig met reclame, theater, film en architectuur.’’

RUSSISCH De tweede aankoop is een zelfportret (zwart krijt op papier, 35,2 x 14,5 centimeter, 1916) van Alexander Bogomazov (1880-1930). Hij behoorde volgens het Kröller-Müller tot de Russische avant-garde. In 2015 en 2016 kocht het museum in nationaal park De Hoge Veluwe al zes futuristische tekeningen van Bogomazov aan.

BELGISCH Het derde werk is een schilderij van Jules Schmalzigaug (1882-1917) met de titel ‘Expression dynamique d’une motocyclette en vitesse (Dynamische uitdrukking van een snel rijdende motorfiets). Het werk is een olieverf op karton van 73 x 100 centimeter uit 1915. ,,Het gaat om één van de meest puur futuristische schilderijen van Schmalzigaug, die wordt beschouwd als de enige echte Belgische futurist’’, aldus het museum. 

Binnenzijde kamerscherm Giacomo Balla.
Zelfportret Alexander Bogomazov.
Schilderij van Jules Schmalzigaug.
Het Kröller-Müller Museum ligt in het nationaal park De Hoge Veluwe.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie