PREMIUM ARTIKEL

‘Het verhaal van de Barneveldgroep mag nooit vergeten worden’

Historie
Foto: Foto van 't Land
ma 2 okt., 16:20
Tientallen mensen herdachten  vrijdagmiddag de Barneveldgroep, een groep Joden die in de oorlog in kasteel De Schaffelaar verbleef.
Tientallen mensen herdachten vrijdagmiddag de Barneveldgroep, een groep Joden die in de oorlog in kasteel De Schaffelaar verbleef.
BARNEVELD

Honderden Nederlandse Joden verbleven vanaf 1942 in Kasteel de Schaffelaar en de nabijgelegen villa De Biezen. De zogeheten ‘Barneveldgroep’ leefde in gevangenschap, maar waande zich veilig. Eind september 1943, tachtig jaar geleden, werden de ‘Barnevelders’ echter alsnog weggevoerd naar concentratiekampen. Gisteren herdachten nabestaanden en andere betrokkenen deze gebeurtenis, onder hen Joyce Hes en Ronald Israëls.

Het verhaal van de Barneveldgroep begint in 1942 als Secretaris-Generaal K.J. Frederiks van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de hooggeplaatste Duitser Fritz Schmidt (de vertegenwoordiger van de NSDAP) gedaan krijgt dat enkele Joodse mensen op een lijst komen en daarom bescherming genieten. Dit is het begin van de Lijst-Frederiks. Later ..


advertentie