Afbeelding
Gerjan Crebolder

Oranjeterrein twee dagen in teken Slag om Voorthuizen

22 mei 2023 om 16:03 Evenementen

VOORTHUIZEN Het terrein van de Oranjevereniging Voorthuizen staat komende vrijdag 26 en zaterdag 27 mei net als vorig jaar in het teken van ‘Operation Cleanser’.

Deze codenaam herinnert aan de Slag om Voorthuizen, die op 17 april 1945 tussen de Duitsers en Canadezen werd uitgevochten.
Op het terrein aan de Roelenengweg wordt een geallieerd kampement ingericht. Er is onder meer een veldhospitaal en een mobiel radiostation en er zijn oude legervoertuigen te bewonderen. Alles wordt ‘bemensd’ door zogenaamde re-enactmentgroepen, waarmee de sfeer van 78 jaar geleden wordt nagespeeld. Er vinden ook schijngevechten plaats met gebruik van originele historische legervoertuigen.

Op beide dagen is het Oranjeterrein gratis toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur.

Aan het evenement wordt deelgenomen door de volgende organisaties en groepen: The Liberators, Old Faithful, 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) ‘7 December’, Die Volksgrenadiere, Women of War, het Vergeten Leger, 3rd/4th SAS en verzetsgroep van de MDA, Prinses Irene Brigade, Scheer’em Grand Barbier en de Noordwest-Veluwe Groep van ‘Keep them Rolling’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie