Evert-Jan, Wendy en Ceel zwierend op de schaatsbaan.
Evert-Jan, Wendy en Ceel zwierend op de schaatsbaan.

‘Van jong tot oud: iedereen kan leren zwieren’

11 november 2022 om 09:22 Evenementen

BARNEVELD Met een bus vanuit Barneveld naar de schaatsbaan in Utrecht, om daar met zo’n zestig man te ‘zwieren’ over het ijs. Zo ziet de ‘zwier-avond’ eruit die op 9 december wordt georganiseerd door Wendy van de Haar, Evert-Jan Blankespoor en Ceel van Doorn - mits er genoeg animo voor is: ,,We willen meer mensen warm maken voor kunstschaatsen.”

Zwieren is een oudhollandse vorm van kunstschaatsen waarbij je sierlijke bochten maakt over het ijs, alleen of in paren. ,,Het is heel laagdrempelig”, zegt Evert-Jan Blankespoor (38) uit Barneveld. ,,Iedereen kan het leren, maar het is wel handig als je daarbij wat begeleiding krijgt.” Mede daarom willen de drie organisatoren een ‘zwier-avond’ houden op 9 december. Dat deden ze eerder in 2019, toen nog in samenwerking met Ons Bedrijf en Welzijn Barneveld. ,,Daar kregen we veel leuke reacties op.”

PURE ONTSPANNING Waar het evenement destijds plaatsvond in de Midden Nederland Hallen, heeft de organisatie deze keer de Vechtsebanen in Utrecht op het oog. Blankespoor: ,,Daar ben ik zelf ook regelmatig te vinden met een aantal anderen. In totaal hebben we een groepje van zo’n dertig kunstschaatsers, uit allerlei plaatsen: van Hilversum tot Wageningen en ook uit de regio Barneveld-Harskamp.” Als het aan hem ligt, zijn dat er binnenkort een stuk meer. ,,Steeds minder mensen doen aan kunstschaatsen, deels omdat er nog maar weinig ‘echte’ winters zijn.”

Terwijl kunstschaatsen volgens de Barnevelder, die al sinds zijn vijfde verslingerd is aan de sport, ,,pure ontspanning” is. ,,Dat is wat ik er zo leuk aan vind. Daarbij ontmoet ik regelmatig nieuwe mensen als ik in Utrecht of Deventer ga schaatsen. Andere schaatsers spreken je al gauw aan omdat je opvalt als kunstschaatser en dat levert vaak leuke gesprekken op.”

AANMELDEN Jong of oud: iedereen mag zich (uiterlijk 14 november) aanmelden voor de zwier-avond via zwierbarneveld@gmail.com. Goed om te weten: ,,Je schaatst voor eigen risico, en de aanmelding is pas definitief als de betaling binnen is. Neem je eigen (scherpe) schaatsen mee of huur ze bij de baan. Vervoer en huur van de binnenbaan regelen wij.” De kosten bedragen €21,50 p.p. en de opstapplaats is op parkeerplaats de Vetkamp tegenover kasteel de Schaffelaar.

advertentie
advertentie
advertentie