Afbeelding
Veluws Zandsculpturenfestijn

Mini-zandsculpturen over oorlog nieuw in Garderen

19 november 2020 om 10:51 Evenementen

GARDEREN Het Veluws Zandsculpturenfestijn bij De Beeldentuin in Garderen opent zaterdag 5 december een nieuwe ruimte met honderden miniatuur-zandsculpturen. 

Zandkunstenaars hebben zeven ‘kijkkasten’ (diorama’s) gemaakt waarin allerlei situaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog driedimensionaal zijn uitgebeeld. ,,Alles staat in het teken van het dagelijkse leven tijdens de oorlog, dat perfect aansluit bij het thema 75 Jaar Bevrijding’’, meldt De Beeldentuin.

ZEER REALISTISCH Bezoekers komen bij de expositie met handgemaakte miniaturen nadat ze de grote zandsculpturen van de Slag om Arnhem en de Japanse aanval op Pearl Harbor - elf meter lang en bijna vijf meter hoog - zijn gepasseerd. 

,,In tegenstelling tot deze imposante beelden, maak je hier kennis met een wereld in het klein. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5.’’

BOMBARDEMENT Via de ‘kijkkasten’ maken bezoekers kennis met Nederlanders die zich staande moesten houden in de oorlog, terwijl het dagelijkse leven ‘gewoon’ doorging. 

,,In deze oorlogsdiorama’s zie je echt van alles! Zowel mensen als dieren, allerlei voertuigen en prachtige gebouwen met verlichte ramen. Je ziet zelfs rook opstijgen tussen het puin na het bombardement op Rotterdam. Verder zijn bijvoorbeeld verstopte onderduikers in zand uitgebeeld, mensen die verzetsblaadjes uitdelen en een kind dat brood steelt bij de bakker.’’ 

TUINVERBOUWING Niet alleen binnen, ook buiten staan bij De Beeldentuin veel zandsculpturen. Onlangs is het buitenterrein aan de Oude Barnevelderweg winterklaar gemaakt door Rob Verlinden en Ivo Putman van tv-programma De Grote Tuinverbouwing. ,,De tuinmannen hebben zowel planten die in de winter bloeien als bladhoudende planten en heesters geplant, zodat alles er deze winter kleurig en groen uitziet.’’

OPENINGSTIJDEN Het Veluws Zandsculpturenfestijn is tot eind deze winter van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Op zondag is het park gesloten. Er wordt vanwege de coronamaatregelen gewerkt met een tijdslot. De verkoop van online tickets vindt uitsluitend plaats via www.zandsculpturen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Tuinman Rob Verlinden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie