Archieffoto van Harselaar-Oost.
Archieffoto van Harselaar-Oost. Wouter van Dijk

Uitstel voor opknapbeurt Harselaar-Oost

5 november 2020 om 09:47 Economie

BARNEVELD De verwachte opknapbeurt van bedrijventerrein Harselaar-Oost in Barneveld zal niet eerder dan in 2022 plaatsvinden. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de voorbereiding hierop vooralsnog stilgezet, omdat er momenteel onvoldoende capaciteit voor is. In het plan zouden de verkeersveiligheid, uitstraling en duurzaamheid van het bedrijventerrein worden verbeterd.

Behalve het capaciteitsprobleem, speelt mee dat de gemeente Barneveld wil wachten op provinciale ontwikkelingen die van invloed zijn op het project. Het gaat hierbij om een nieuwe subsidieregeling, getiteld ‘Toekomstbestendige bedrijventerreinen’.  Het idee daarachter is dat Gelderse bedrijventerreinen ‘duurzamer, gezonder en aantrekkelijker’ kunnen worden. Het is er vaak versteend, er is weinig groen, hitte en piekbuien kunnen overlast veroorzaken en bovendien verbruiken ze veel energie. De provincie wil graag helpen op het gebied van groene energie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit en veiligheid. Tot 2023 heeft Gelderland hier 5,4 miljoen euro voor beschikbaar. ,,Wethouder Dorrestijn zet zich ervoor in om van deze regeling gebruik te maken, zodat we - sneller dan gedacht - kunnen beginnen met het opknappen en verduurzamen van het bedrijventerrein”, zegt een gemeentewoordvoerder.

De eerste ideeën voor een grondige renovatie van de oostkant van Harselaar dateren van 2016. In januari sloegen de gemeente Barneveld en de Barneveldse Industriële Kring (BIK) de handen ineen bij het opstellen van een plan van aanpak. Het was beide partijen duidelijk dat de infrastructuur op het bedrijventerrein in de loop der jaren niet was meegegroeid met het gebruik van het terrein en de toegenomen verkeersdrukte. Tegelijkertijd waren meerdere bedrijven geïnteresseerd in een nieuwe locatie op Harselaar-Zuid, waarbij een leegloop op ‘Oost’ werd verwacht.

In het najaar van 2016 presenteerden de Stec Groep en TreFoil Energy een analyse over hoe Harselaar-Oost erbij ligt. Het bedrijventerrein scoorde wat de onderzoekers betreft nog ‘gemiddeld’, maar naderde het ook het punt dat het kan afglijden waardoor banen, bedrijven en beleggingen verloren konden gaan. De verkeersafwikkeling moest worden onderzocht, maar ook de uitstraling van het terrein moest beter. Op sommige plekken was die ‘matig tot slecht’, wat weer ten koste ging van de directe omgeving. 

Er werd een businessplan opgesteld en beide partijen werkten hard door om de gehoopte verbeteringsslag voor Harselaar-Oost te bewerkstelligen. In januari 2019 presenteerde het college en de BIK een nieuw plan van aanpak, om de verkeersafwikkeling, uitstraling, duurzaamheid en veiligheid van het bedrijventerrein aan te pakken. Tegelijk werden onderzoek gestart naar mogelijkheden voor een collectieve warmte-koude-opslagsysteem op Harselaar-Oost. Daar kwam later dat jaar het idee bij voor een mogelijk warmtenet. Er werden gesprekken gestart met lokale partijen om te verkennen of het gebruik van restwarmte als bron voor een eventueel warmtenet een optie is.

De verschillende onderzoeken lopen nog. Afgelopen week liet het college weten dat het project tot nader order ‘on hold’ is gezet. Zoals het nu lijkt, doet het college de gemeenteraad in december 2021 een concreet voorstel. ,,Uitstel is zeker geen afstel”, aldus de woordvoerder.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie