Het getroffen pluimveebedrijf in Putten.
Het getroffen pluimveebedrijf in Putten. © Tim van Donkersgoed

Vogelgriep op bedrijf met 110.000 kippen in Putten; ook vervoersverbod in deel Barneveld

2 december 2023 om 09:16 Dieren

BARNEVELD/PUTTEN Op een leghennenbedrijf in Putten is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 110.000 kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

In een straal van tien kilometer rond het bedrijf, dat tussen Putten en Nijkerk ligt, geldt per direct een vervoersverbod. Daaronder valt ook een deel van de gemeente Barneveld, waaronder Voorthuizen, Zwartebroek en Terschuur.

SLACHTERIJEN Binnen de 1-kilometerzone liggen twee andere pluimveebedrijven en binnen de 3-kilometerzone zijn dat er tien. Alle bedrijven in de 3-kilometerzone worden door de NVWA bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen 82 andere bedrijven, waaronder drie pluimveeslachterijen. Er wordt een corridor ingesteld voor de aanvoer van slachtdieren bij de pluimveeslachterijen. 

Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zaterdagmorgen bekendgemaakt. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

REACTIE BURGEMEESTER ,,Een zware klap voor de ondernemer en een klap voor de hele pluimveesector in Putten”, zo typeert burgemeester Henk Lambooij de uitbraak van de vogelgriep in zijn gemeente. 

Direct na de constatering door de NVWA heeft Lambooij contact gehad met de ondernemer. Dit om hem en zijn familie een hart onder de riem te steken. ,,Het gaat om één van onze grootste pluimveebedrijven. De impact is enorm. Niet alleen voor dit bedrijf, maar ook voor de directe omgeving.’’

OPHOKPLICHT Sinds 14 november geldt een landelijke ophok- en afschermplicht. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels, bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen. ,,De afscherm- en ophokplicht is een preventieve maatregel om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels te verkleinen’’, aldus het ministerie.

Ook gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.  

Op een leghennenbedrijf in Renswoude werd midden november vogelgriep vastgesteld. Daar werden ongeveer 65.000 kippen door de NVWA geruimd.

De 10-kilometerzone rond het Puttense bedrijf, inclusief een deel van de gemeente Barneveld.
De 3-kilometerzone rond het bedrijf met vogelgriep in Putten.
advertentie
advertentie
advertentie