De wolf in de bossen bij Kootwijk.
De wolf in de bossen bij Kootwijk. Sven Valkenburg

Oog in oog met wolf in bos bij Kootwijk

28 juni 2022 om 11:48 Dieren

KOOTWIJK ,,Dit is waar je als natuurliefhebber van droomt’’, zegt Sven Valkenburg (24) uit Scherpenzeel. Hij kreeg zondagmorgen in een bosgebied aan de noordkant van Kootwijk een wolf voor de lens. ,,Ik heb wel een uur staan ‘shaken’.’’

Valkenburg staat te boek als een fanatieke vogelaar, maar zondagmorgen was hij naar Kootwijk gereden om vliegende herten te fotograferen, een bijzondere keversoort. 

PAAR SECONDEN ,,Ik had een aantal foto’s van de vliegende herten gemaakt en liep terug naar de auto toen ik wat geritsel hoorde’’, vertelt hij. ,,Opeens zag ik schuin voor me in het bosperceel een wolf lopen. Iets verderop was een opening tussen de bomen. Hij liep ernaar toe, draaide zijn kop naar mij en rende direct daarna weg. Ik had een paar seconden, maar dat was genoeg om foto’s te maken. Ik heb een camera waarmee ik tien foto’s per seconde kan schieten, daar zitten altijd wel een paar scherpe bij.’’

DICHTBIJ Het was op dat moment rond elf uur in de ochtend, dus op klaarlichte dag. ,,Als natuurliefhebber heb je dit altijd in je achterhoofd, maar dit was stom toeval en puur geluk. De meeste kans om een wolf te treffen, is normaal in de vroege ochtend of in de loop van de avond. Bizar was ook dat de wolf zo ontzettend dichtbij was, ik schat op ruim twintig meter. Als ik erover vertel, sta ik nog steeds te glunderen.’’

-----------------

TWEE WOLVENWELPEN GEZIEN OP MIDDEN-VELUWE

(ANP) Op de Midden-Veluwe zijn twee wolvenwelpen gezien. De waarneming is doorgegeven aan het Wolvenmeldpunt, aldus BIJ12 dinsdagmorgen, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken bijhoudt. Het is nog niet bekend welk wolvenpaar voor een nest heeft gezorgd, maar BIJ12 denkt dat er op de Midden-Veluwe een tweede wolvenroedel is.

Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe krijgt al enkele jaren jongen. Daar is een roedel ontstaan, waarvan niet bekend is hoe groot die is. Wolvenkenners denken dat er rond de tien wolven op de Noord-Veluwe rondlopen. Het wolvenpaar daar heeft dit voorjaar weer jongen gekregen. Als wolvenwelpen groter worden verlaten zij het ouderlijk nest op zoek naar een eigen territorium. Er zijn al her en der sporen van jongen van de Noord-Veluwe gevonden.

Op de Midden-Veluwe leefde al enkele jaren een wolvin in haar eentje. Vorig jaar bleek uit beelden dat ze een partner had gevonden.

De Zoogdiervereniging en terreinbeheerders roepen recreanten op om niet op zoek te gaan naar de jonge wolven en de regels in het bosgebied te respecteren. Wolvenwelpen zijn erg gevoelig voor verstoring. Bovendien kan de aanwezigheid van mensen ervoor zorgen dat de ouders hun jongen niet meer durven te verzorgen.

Natuurliefhebber en vogelaar Sven Valkenburg in actie op een archieffoto.
advertentie
advertentie
advertentie