Archieffoto ruiming pluimveebedrijf.
Archieffoto ruiming pluimveebedrijf. ANP/Rob Engelaar

Vogelgriep in Terschuur, achtste besmetting in regio binnen twee weken

24 april 2022 om 08:24 Dieren Vogelgriep 2022

TERSCHUUR Op een vermeerderingsbedrijf met kippen in Terschuur is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Landbouw zondagmorgen. 

Het is de achtste besmetting binnen twee weken in de regio Barneveld/Lunteren - en de derde in de gemeente Barneveld - met ruimingen op totaal 35 bedrijven. Het gaat daarbij om vele honderdduizenden dieren.

In de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf tussen Terschuur en Voorthuizen ligt één ander bedrijf met pluimvee. Dit bedrijf wordt uit voorzorg geruimd om verspreiding naar omliggende bedrijven te voorkomen. ,,Dit bedrijf ligt in een pluimveedicht gebied . Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)’’, aldus het ministerie.

ONDERZOEK Binnen de 3-kilometerzone liggen 23 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3-kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied .

In de 10-kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven; voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

ENORME IMPACT ,,Opnieuw een besmetting in één van onze dorpen, inmiddels de derde uitbraak in onze gemeente’’, reageert burgemeester Jan Luteijn in een persbericht. ,,Door de snelle verspreiding worden velen geconfronteerd met de enorme impact van de recente uitbraak van vogelgriep en de ingestelde maatregelen, zoals het vervoersverbod en het aangescherpte bezoekverbod. Als college leven we erg mee met de getroffen ondernemers, hun gezinnen en de sector als geheel.”

HOBBYVOGELS ,,Voor mensen die kippen of andere vogels als hobby houden, geldt dat zij hun pluimvee (kippen), watervogels en loopvogels verplicht moeten afschermen’’, benadrukt de gemeente Barneveld. ,,Zij moeten voorkomen dat hun dieren in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door de vogels te houden in een dichte volière of een dicht hok.’’

DODE WILDE VOGELS ,,Inwoners die dode wilde vogels zien, kunnen deze melden bij Dierenambulance Barneveld via het telefoonnummer 06-20401060’’, aldus de gemeente. ,,Het is erg belangrijk dat mensen deze vogels niet zelf oppakken om weg te brengen. Dan is er kans dat zij de vogelgriep per ongeluk verder verspreiden.’’

------------------

ACHT BESMETTINGEN VOGELGRIEP IN TWEE WEKEN - RUIMINGEN OP 35 BEDRIJVEN

- Zondag 24 april, Terschuur, vermeerderingsbedrijf met kippen, circa 28.600 dieren, ruiming één ander pluimveebedrijf binnen 1-kilometerzone, aantal dieren niet bekend gemaakt. (totaal 2 bedrijven)

- Vrijdag 22 april, Lunteren, pluimveebedrijf met circa 88.000 legkippen. Preventieve ruiming zeven andere pluimveebedrijven binnen 1-kilometerzone, aantal dieren niet bekend gemaakt. (totaal 8 bedrijven)

- Donderdag 21 april, Lunteren, eendenbedrijf met circa 3.000 dieren. Preventieve ruiming zeven andere pluimveebedrijven binnen 1-kilometerzone, totaal ruim 145.000 dieren. (totaal 8 bedrijven)

- Woensdag 20 april, Lunteren, twee pluimveebedrijven met legkippen (dezelfde eigenaar), samen circa 280.000 dieren. Preventieve ruiming vijf andere pluimveebedrijven binnen 1-kilometerzone, aantal dieren niet bekend gemaakt. (totaal 7 bedrijven)

- Dinsdag 19 april, Voorthuizen, pluimveebedrijf met circa 26.000 legkippen. Binnen 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. (totaal 1 bedrijf)

- Vrijdag 15 april, Barneveld, pluimveebedrijf met circa 34.000 legkippen. Preventieve ruiming zeven andere pluimveebedrijven binnen 1-kilometerzone. Samen - inclusief besmette bedrijf - naar schatting ruim 200.000 dieren. (totaal 8 bedrijven)

- Dinsdag 12 april, Lunteren, eendenbedrijf met circa 8.500 dieren. Geen preventieve ruiming drie andere pluimveebedrijven binnen 1-kilometerzone.
(totaal 1 bedrijf)

Lees ook: Landbouwminister Staghouwer: ‘Ik houd mijn hart vast’

--------------------

WELKE MAATREGELEN NEEMT DE NVWA BIJ BESMETTING?

Als uit laboratoriumonderzoek blijkt dat een pluimveebedrijf besmet is met vogelgriep, ontvangt dit bedrijf een ‘besmetbrief’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf blijft geblokkeerd en er wordt gestart met het ruimen van de dieren. Verder traceert de NVWA de herkomst van het virus.

Besmette bedrijven worden geruimd door de NVWA. De werkzaamheden zijn:

- Het ruimen van de dieren.

- Het onschadelijk maken van alle producten en voorwerpen die het virus kunnen bevatten en verspreiden

- Het ontsmetten van gebouwen, terrein, mestsilo’s en transportmiddelen

Vóór het ruimen stelt een beëdigd deskundige de waarde van de dieren en producten vast. Deze waarde vergoedt de overheid.

Meer informatie: nvwa.nl

De 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Terschuur.
De 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Terschuur.
advertentie
advertentie