Henk en Petra van Dutch K9 Centre trainen onder meer politie- en speurhonden.
Henk en Petra van Dutch K9 Centre trainen onder meer politie- en speurhonden. Pauw Media

‘Onze honden sporen stropers op in Afrika’

2 februari 2022 om 14:59 Dieren

STROE De honden die ze trainen, vangen boeven in New York en sporen stropers op in Afrika. Maar minstens zo leuk vinden Henk en Petra van Dutch K9 Centre het om baasjes uit de regio te helpen met hun viervoeter. ,,Het is prachtig om zowel de hond als het baasje te zien groeien.” 

Van alle honden die Henk Verbeek en Petra Vandalon de afgelopen jaren hebben getraind, lopen er zo’n veertig rond in diverse Afrikaanse landen. ,,Vanuit een helikopter worden de honden met hun geleiders ingezet om stropers op te sporen”, vertelt Henk in de kennel van Dutch K9 Centre aan de Heideweg in Stroe. 

KOEDOE Samen met een speciale gewapende eenheid worden de honden losgelaten bij het karkas van een gestroopte antilope, olifant of neushoorn, om vervolgens op zoek te gaan naar de dader die vanaf die plek een spoor heeft achtergelaten. ,,Vaak met succes. Onlangs spoorden ze een stroper op over een afstand van zeventien kilometer, waar hij in een dorpje in zijn hut een koedoe (een grote antilope, red.) aan het slachten was.”

PIPPI LANGKOUS Dat de honden van Henk en Petra zulk goed werk leveren, is gezien de achtergrond van de trainers niet verrassend. Zo werkt Voorthuizenaar Henk al veertig jaar met deze dieren, vertelt hij. ,,Het begon hobbymatig, tot ik in 1987 als hondengeleider ging werken bij Defensie.” Daarnaast werkte hij ook als hondeninstructeur bij de politie en later bij een hondentrainingscentrum in Voorthuizen, totdat hij in 2013 met de hulp van een kennis besloot voor zichzelf te beginnen. ,,Ik kan me geen dag in mijn leven herinneren dat ik geen honden om me heen had.”

Negen jaar geleden leerde hij Petra kennen, via - hoe kan het ook anders - hun werk als hondentrainer. Sinds twee jaar staan ze samen aan het roer van Dutch K9 Centre. ,,Vriendinnen noemden me vroeger Pippi Langkous”, zegt Petra lachend, die zelf al dertig jaar met honden werkt. ,,Ik was altijd omringd door dieren.” 

BAASJES Samen importeren, exporteren en trainen Henk en Petra de honden, waarvan het overgrote deel in het buitenland wordt ingezet - bijvoorbeeld als politiehond. Daarnaast zetten de twee hun kennis in de regio in. ,,We hebben twee afdelingen: één voor de import en export van honden, en één voor het begeleiden van particulieren en hun hond.” Zo helpen ze baasjes wiens honden gedragsproblemen hebben, zoals trekken aan de riem, blaffen of uitvallen naar mensen of andere honden.

GROTE HERDER Petra: ,,Onlangs heb ik een zwangere vrouw uit Hoevelaken geholpen die een grote herder in huis had genomen. De hond luisterde slecht en trok aan de riem, waardoor ze die met twee handen vast moest houden. Ze is inmiddels bevallen en haar hond loopt nu netjes naast de kinderwagen, na slechts vijf sessies.” 

De sessies kunnen zowel bij de hondeneigenaar thuis als op de locatie in Stroe plaatsvinden. Ook honden met ernstige gedragsstoornissen kunnen er terecht, die indien nodig intern kunnen verblijven.

,,Dan hebben we het bijvoorbeeld over honden die bijten”, licht Henk toe. ,,Daarbij is het belangrijk dat het dier voor een paar weken uit zijn omgeving wordt gehaald en dat we meerdere uren per dag met hem trainen.” 

PSYCHOLOGIE ,,Het werken met honden zit zo erg in ons DNA, dat we vaak alleen maar naar het dier hoeven te kijken en direct weten wat er aan de hand is”, vult Petra aan. ,,Meestal ligt het probleem meer bij het baasje dan bij het dier.” 

Daarom komt de bachelor psychologie die Petra eerder haalde goed van pas. ,,Ik weet hoe ik mensen kan begeleiden bij gedragsverandering. Zo kan ik beide disciplines combineren.” 

De ontwikkeling die zowel het dier als het baasje doormaken, vindt Petra naar eigen zeggen mooi om te zien. ,,Na de benodigde trainingen zit de hond veel beter in zijn vel, net als de rest van het gezin.” Ook Henk geniet ervan om honden én baasjes blij te maken. ,,Je krijgt er heel veel voor terug.”

Meer informatie via: E-mail: info@dutchk-9centre.nl, telefoon: 06-10274653

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie